Nová Nebezpečná Droga Mladistvých: Kratom - Utrácejí Tisíce Měsíčně!

Nová Nebezpečná Droga Mladistvých: Kratom – Utrácejí Tisíce Měsíčně!

Kratom, tropický stálezelený strom z čeledi kávovníkovitých, pochází z jihovýchodní Asie. Listy stromu kratom se po staletí používají jako tradiční lék proti bolesti, průjmu a závislosti na opioidech. V posledních letech se však zvyšuje počet mladistvých, kteří se stávají na kratomu závislými. Kratom je snadno dostupný a lze jej zakoupit v obchodech se smíšeným zbožím, na čerpacích stanicích i na internetu.

Dospívající, kteří jsou na kratomu závislí, za tuto drogu často utratí tisíce dolarů měsíčně. Když se snaží přestat, mohou se u nich objevit abstinenční příznaky, jako je podrážděnost, úzkost a nevolnost. V některých případech vedla závislost na kratomu k hospitalizaci.

Existuje několik důvodů, proč mohou být dospívající přitahováni ke kratomu. Může uživatelům dodat energii a pomoci jim cítit se bdělejší. Kratom může také vyvolat euforii a pocity uvolnění. Kromě toho, protože je kratom ve většině států legální, může se zdát jako bezpečná alternativa k jiným drogám.

navykova latka kratom

Rodiče by si měli být vědomi nebezpečí závislosti na kratomu a měli by se svými dětmi hovořit o rizicích spojených s užíváním této drogy. Je důležité zdůraznit, že kratom není bezpečná nebo neškodná látka a může vést k vážným zdravotním problémům. Pokud máte podezření, že vaše dítě užívá kratom, nebo pokud máte obavy o jeho zdraví, obraťte se na zdravotníka.

Kratom získává za poslední roky na popularitě mezi mladými

Kratom se stává oblíbenou látkou mezi teenagery a dětmi a stát se začíná připravovat na regulaci jeho prodeje. Kratom je rostlina, která může způsobit závislost na opiátech a je dostupná všude bez omezení. Najdete ji v ložnicích, v prodejních automatech i na internetu. O popularitě a možné regulaci kratomu hovořil Jaroslav Hroch v pořadu 168 hodin.

Kratom je rostlina, která se vyskytuje v jihovýchodní Asii. Po staletí se používá jako přírodní lék na nejrůznější potíže, ale ve Spojených státech se stala populární teprve nedávno. Kratom lze konzumovat v malých i velkých dávkách, ale ve větších dávkách má tlumivý účinek. Dlouhodobé užívání kratomu může být návykové a má podobné účinky jako jiné opioidy, například morfin a heroin.

Bohužel má negativní vliv na zdraví naší mládeže

kratom v prasku a tabletach

Mladík, který začal drogu užívat v 16 letech, popsal své problémy České televizi. Dávky začal zvyšovat, aby zvládl návrat do nemilované školy a na internát po kidovské přestávce.

Když se začal potýkat s depresemi, dávku opět zvýšil. Nakonec utratil čtyři tisíce korun měsíčně. Jeho zdravotní stav se zhoršil natolik, že musel jít na odvykací kúru. Stále touží po kratomu, ale odolal nutkání si ho koupit.

Když se začal potýkat s depresemi, dávku opět zvýšil. Nakonec utratil čtyři tisíce korun měsíčně. Jeho zdravotní stav se zhoršil natolik, že musel jít na odvykací kúru. Stále touží po kratomu, ale odolal nutkání si ho koupit.

Loni v létě si jeho matka všimla, že něco pije, ale myslela si, že je to nějaký čaj. „Je to strašně podobné čaji matcha,“ poznamenala. Moc o tom nepřemýšlela, dokud nezačal chodit domů pozdě večer a potácet se po domě. Ukázalo se, že pil energetické nápoje, aby vydržel celou noc vzhůru.

V Čr se kratom prodává jako „sběratelský předmět“

kratom sberatelsky predmet

Kratom je nebezpečná návyková droga, která může být v kombinaci s alkoholem nebo jinými drogami smrtelně nebezpečná. V uplynulém roce zemřelo na předávkování kratomem padesát lidí. Tato droga je nejen návyková, ale obsahuje také pesticidy a těžké kovy, které mohou být zdraví škodlivé.

Počet mladistvých závislých na kratomu v posledním roce prudce vzrostl. Je snadné pochopit proč, když uvážíme, jak snadno je dostupný. Přestože se odborník Jandac domnívá, že „děti velmi dobře vědí, co je kratom“, samotné balíčky nenabízejí žádné varování. Uvádějí pouze, že výrobek „není určen k přímé konzumaci“ a je označen jako „sběratelský předmět“

Neexistuje žádná kontrola toho, kdo může prodávat balíčky kratomu, a lze jej koupit v obchodech i na internetu. Některé automaty dokonce prodávají sáčky již zabalené. Majitel jednoho z obchodů prodávajících kratom však říká, že je na každém, aby se rozhodl sám.

Česká obchodní inspekce podle svého mluvčího Jiřího Fröhlicha nemůže nic dělat s tím, že se návyková látka prodává jako „sběratelský předmět“. „Nemůže nahradit chybějící legislativu,“ zdůraznil.

Jak se k této problematice staví ostatní státy? Na Slovensku je zakázaný!

hotovy napoj z kratomu

Kratom je rostlina, která je na Slovensku zakázaná, ale v České republice je stále dostupná. Diskutuje se o tom, zda ji v České republice zakázat, ale je pravděpodobné, že bude přidána na seznam návykových látek. Kratom se užívá především v Thajsku, kde roste, ale je dostupný i na Slovensku. V Thajsku ji žvýkají místní obyvatelé a na Slovensku je zakázaná. V Praze se stále diskutuje o tom, jak by se k ní měl stát postavit. „Opakovaně jsme navrhovali, aby byl kratom zařazen mezi návykové látky. Na Úřadu vlády je skupina odborníků, kteří o tom diskutují. Zatím není shoda,“ popsal mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Jak získat pomoc pro dospívajícího závislého na kratomu ?

Pokud je váš teenager závislý na kratomu, existuje několik způsobů, jak mu můžete pomoci. Můžete začít tím, že si s dospívajícím promluvíte o nebezpečí užívání kratomu a jiných drog. Můžete také vyhledat léčebné centrum, které se specializuje na léčbu závislostí. V neposlední řadě se můžete obrátit na podpůrnou skupinu pro rodiny, které se potýkají se závislostí. Nezapomeňte, že v tomto boji nejste sami a existují lidé, kteří vám mohou pomoci.

Čím nahradit kratom? Více informací zde.

Jak zabránit dítěti v užívání kratomu

Nejlepším způsobem, jak zabránit dítěti v užívání kratomu, je poučit se o nebezpečích této drogy. Můžete si také s dítětem promluvit o nebezpečí užívání drog a nabídnout mu podporu, pokud se potýká se závislostí. V neposlední řadě se můžete obrátit na léčebné centrum, které vašemu dítěti pomůže zajistit potřebnou léčbu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share via

Soutěž o vouchery v hodnotě 2 650,- Kč

V NAŠÍ SOUTĚŽI VYHRÁVÁ úPLNĚ KAŽDÝ

seznam výher:

  • 2x Voucher na 150,- Kč pro e-shop Lentiamo + 1 000, Kč Voucher na víno
  • 1x Voucher na 150,- Kč pro e-shop Lentiamo + 200,- Kč voucher na spodní prádlo

Všichni účastnící soutěže získají:

  • 20% Slevu na prémiové doplňky stravy
  • 10% na krabičkovou dietu
  • 35% Slevu na rehabilitační a masážní pomůcky
  • 20% Slevu na osobní trénink a tvorbu tréninkových a dietních plánů na míru

Pro přihlášení do slosování se, které proběhne 21.5.2023 nám napiš svůj nejlepší email, na který ti pošleme pozvánku do soutěže, kterou musíš potvrdit.

Send this to a friend