14 Nejlepších Způsobů Jak Využít Jedlou Sodu Ve Vaší Domácnosti!

14 Nejlepších Způsobů Jak Využít Jedlou Sodu Ve Vaší Domácnosti!

Jedlá soda je jedním z nejběžnějších a nejznámějších předmětů pro domácnost s širokou škálou použití. Je klíčovou složkou v některých běžně uznávaných receptech, jako jsou sušenky z jedlé sody, koláče z jedlé sody a palačinky z jedlé sody. Lze jej také použít k čištění různých povrchů.

Jedlá soda má i řadu dalších využití, která byla nalezena náhodou nebo metodou pokus-omyl. Může být například použit k čištění řezných ran, škrábanců a akné na kůži; nebo se dá použít jako maska na tmavé kruhy pod očima.

Jedlá soda je oblíbenou přísadou v kuchyni. Je známá svou schopností čistit povrchy a dokonce bělit zuby. Chcete-li toto kouzlo uskutečnit, smíchejte jeden díl jedlé sody se čtyřmi díly vody, položte na čištěný povrch a počkejte deset minut, než ho setřete houbou nebo hadříkem. Může být také použit jako přísada do vašeho oblíbeného jídla, jako jsou sušenky, chléb nebo palačinky.

Nejlepší využití jedlé sody

1.Čištění myčky

Čisticí schopnosti jedlé sody nejsou skutečně účinné ve všech oblastech. Nelze je použít k čištění nerezové oceli, některých dřevěných povrchů a skvrn od tvrdé vody.

Jedlá soda je velmi účinná na mnoho věcí, jako je odstraňování mastnoty, špíny a mýdlové špíny. Na běžný úklid je proto vhodné mít doma hrnek jedlé sody. Můžete jej použít i v myčce na nádobí, stejně jako na sporáku či troubě.

2.Odtranění skrvn z oblečení

Pokud máte potřísněné oblečení, které nebylo vyprané, posypte skvrnu vrstvou jedlé sody. Před setřením jej nechte alespoň 10 minut působit.

Překvapivým objevem 20. století bylo, že mnoho skvrn lze z látek odstranit tak, že na skvrnu nalijete vrstvu octa a poté posypete jedlou sodou. Ocet působí jako katalyzátor a rozkládá molekuly skvrny.

Jedlá soda je jednou z věcí, po kterých vždy sáhnete, když potřebujete najít něco, co dokáže rychle a efektivně odstranit skvrny z oblečení, aniž by poškodilo látku vašeho oblečení.

3.Čištění vany nebo a odtoku

Čištění vany může být náročný úkol. Pokud však máte trochu jedlé sody a trochu mastnoty na loktech, můžete si během chvilky uklízet koupelnu.

Použití jedlé sody k čištění vany: Abyste mohli vanu vyčistit jedlou sodou, začněte nejprve tím, že do vany nalijete kbelík čisté vody. Přisypte asi 3/4 palce jedlé sody do vody a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Poté zapněte kohoutek, abyste uvolnili všechny bubliny, které se mohly vytvořit, ale nenechávejte jej běžet příliš dlouho, jinak při vylévání přeteče. Nakonec pomocí rukou nebo jiné houby vydrhněte veškeré nečistoty nebo zbytky mýdla zevnitř i zvenčí vany a poté opláchněte čistou vodou.

4.Mytí rukou a nádobí

V tomto článku se s vámi podělím o několik snadno pochopitelných tipů, jak používat jedlou sodu k mytí rukou a nádobí.

Jedlá soda je levná a účinná alternativa mýdla na nádobí pro odstranění mastnoty a špíny z nádobí. Jednou z nejlepších věcí na této metodě je, že nevyžaduje drhnutí.

Jedlá soda má pH 12. To znamená, že je zásadité povahy, což je opak kyselin v mýdlech na nádobí. Kyseliny neutralizují zásaditost jedlé sody, takže je při mytí nádobí mýdlem neúčinná.

5.Jak používat jedlou sodu jako posilovač vůně

Použití jedlé sody jako zvýrazňovače vůně Potpourri není nový koncept. Produkt existuje již nějakou dobu, ale jak jej používá stále více lidí, mění se způsob jeho použití.

Nejběžnější použití jedlé sody ve smyslu Potpourri pochází z její schopnosti přitahovat hmyz. Jedlá soda může být posypána blízko květináčů nebo bylinek, aby lépe voněly.

6.Čištění sporáku

Jedlá soda je důležitou složkou mnoha receptů na jídlo. Dá se však použít i k čištění trouby a sporáku.

Jak vyčistit troubu jedlou sodou: Naneste 2 lžičky jedlé sody na vlhký hadřík a vydrhněte kuchyňský spotřebič.

Jak vyčistit troubu octem: Nalijte 1 šálek bílého octa do rozprašovače a navlhčete jím houbu nebo čisticí hadřík.

Jak vyčistit sporák: Do misky dejte 1/2 hrnku jedlé sody a nasypte do ní také 1/4 hrnku soli. Míchejte je dohromady, dokud se nerozpustí na hustou pastu. Naberte tuto pastu a rozetřete na rošty, poté nechte 10 minut odležet, než setřete papírovými ručníky.

7.Čištění malých spotřebičů

Hlavní složkou jedlé sody je hydrogenuhličitan sodný, který jí dodává její účinnost. Má to však i některé stinné stránky. Pokud například nebudete opatrní, materiál může ucpat filtr nebo způsobit chemickou reakci s jinými materiály a uvolňovat toxické plyny.

I když se může zdát neintuitivní používat k čištění trouby jedlou sodu, existuje několik způsobů, jak můžete pomocí této kuchyňské sponky udržet své spotřebiče v dobrém provozním stavu. Zde jsou tři způsoby:

Jedlá soda může pomoci neutralizovat kyseliny, které se usazují uvnitř trouby kvůli spáleným částečkám jídla a zanechávají za sebou zbytky. Kromě toho, že je jedlá soda účinná při odstraňování skvrn a oděrek z vnitřku trouby, pomůže také rozpustit mastnotu.

8.Bělení nábytku a dalších předmětů

Jedlá soda se dá použít k čištění téměř jakéhokoli povrchu. Je to běžný produkt pro domácnost, který má různé použití, včetně čištění a bělení.

Čištění

– Použijte jej k čištění většiny povrchů v domě: podlahy, stěny, pracovní desky a spotřebiče.

– Skvrny jako špína nebo mastnota vydrhněte jedlou sodou smíchanou s vodou nebo octem.

– Před nanesením běžné leštěnky jím vyleštěte dřevěný nábytek.

Bělení

– Přidejte půl šálku jedlé sody do galonu horké vody a nechte předmět přes noc namočit.

– Po namočení předmět opláchněte v čisté vodě a před použitím bělidla jej důkladně osušte starým ručníkem nebo hadrem podle pokynů výrobce na láhvi.

9.Mytí oken a nádobí

Čističe oken se používají k čištění oken a mýdla na nádobí se používají k čištění nádobí.

Čistič oken:

-Zředěná směs vody a jedlé sody odstraní z oken mastnotu, špínu a mýdlovou špínu.

-Nastříkejte čistič oken přímo na povrch okna nebo použijte hadřík nebo houbový mop.

-Saponát na nádobí:

-V misce nalijte saponát do horké vody a míchejte, dokud se směs úplně nerozpustí.

– Nalijte mýdlový roztok do dřezu nebo kbelíku (bude trochu bublat)

-Pomocí houbičky naneste roztok na nádobí a opláchněte studenou vodou.

10.Recepty na jedlou sodu, které z vás udělají zkušeného šéfkuchaře

Jedlá soda je všestranná přísada, kterou lze použít při různých kuchařských úkolech. Je to chemická sloučenina, která má vysokou hladinu pH. Kromě toho také pomáhá, aby těsto bylo pružnější.

Existuje mnoho způsobů, jak použít jedlou sodu pro účely vaření – od přidání do chlebového těsta, aby bylo pružnější, až po způsob, jak vytvořit tatarskou smetanovou omáčku na krusty na pizzu. Je to přísada, kterou byste měli mít vždy ve své kuchyni, a v tomto článku vám ukážeme některé z nejúčinnějších způsobů použití jedlé sody pro vaše potřeby při vaření.

Mnoho kuchařů používá jedlou sodu na pizzu a těsto na pizzu, protože jim pomáhá dát lehkou a pružnou texturu a také dělá jakýkoli typ kůrky pružnější (usnadňuje rolování). Také používají jedlou sodu k výrobě vajíček, které pomáhají vytvořit krásnou zlatohnědou kůrku.

11.Jedlá soda pro všechny druhy oprav zdraví a krásy

Jedlá soda je levná a výkonná přísada, která dokáže plnit řadu úkolů. Zde jsou některé domácí prostředky, které využívají jedlou sodu pro zdraví a krásu vašeho dítěte.

Jedlá soda je skvělým všestranným nástrojem pro vaši kuchyň a domov. Je levný, snadno dostupný a přichází v mnoha formách, které vám mohou pomoci dosáhnout různých cílů ve vašem životě: od úklidu přes vaření až po domácí prostředky.

Tradičně se jedlá soda používá k vaření, jako je chléb, ale můžete ji použít i pro jiné kreativní recepty, jako jsou pleťové masky, bomby do koupele a tělové peelingy.

12.3 různé využití jedlé sody v kuchyni

Zde jsou různé způsoby, jak využít jedlou sodu ve vaší kuchyni.

1. Abyste se zbavili těch nepříjemných pachů. Přidejte 4 lžíce jedlé sody do hrnce se 4 šálky vody, přiveďte k varu a stáhněte z ohně. Před likvidací nechte vychladnout.

2. K dezinfekci povrchů a odstranění skvrn z prkének. Potřísněný povrch posypte jedlou sodou, nechte 30 minut působit a poté zbytky setřete vlhkým hadříkem nebo papírovou utěrkou.

3. Jako neutralizátor pachů masa před vařením nebo chlazením a zabraňuje zkažení potravin v důsledku růstu bakterií v chladničce nebo mrazničce přidáním 1/4 šálku octa do 2 polévkových lžic jedlé sody

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

JAK ZRYCHLIT
METABOLISMUS?
Jak rychle a bez námahy
Spálit Tuk?
To vše se dozvíte v našem ebooku!
JAK ZRYCHLIT METABOLISMUS?
Jak rychle a bez námahy
Spálit Tuk?
To vše se dozvíte v našem ebooku!
E-book ► důležitá pravidla hubnutí tento týden zcela ZDARMA!
E-book ► důležitá pravidla hubnutí tento týden zcela ZDARMA!