co uvařit k obědu rychle

Co Uvařit K Obědu? 39 Rychlých & Jednoduchých Receptů!

Trápíte se každý týden s nápady na oběd? Máme pro vás ideální řešení! Naše pečlivě vybraná kolekce 39 oblíbených českých receptů jistě vykouzlí úsměv na tváři vaší rodiny, ať už je víkend nebo pracovní den. Tyto recepty vám nejen ušetří čas a energii, ale jsou také plné chutí a výživných látek, díky kterým budou všichni spokojení a zdraví. V našem výběru receptů si vybere každý: od lahodných polévek, vydatného guláše a slaného pečiva až po lehké saláty a chutné sendviče. Navíc lze každé jídlo připravit snadno a rychle – takže už se nemusíte stresovat, co uvařit k obědu! Připravte si tedy kuchyň – je čas na vynikající pokrmy inspirované českými recepty.

Nevíte co dnes rychle uvařit na oběd? Vyzkoušejte jeden z našich 39 receptů:

1. Sendvič s grilovaným sýrem

rychly toastovy recept na obed

Rozpalte pánev na střední teplotu a namažte jednu stranu dvou plátků chleba máslem. Plátky položte k sobě máslem namazanou stranou ven a navrstvěte na ně sýr. Když je spodní strana sendviče zlatavě hnědá, otočte ho a opékejte další 2-3 minuty, nebo dokud není zlatavě hnědá i druhá strana.

2. Salát Caprese

jednoduchy obed caprese salat

Na začátku nakrájejte rajčata a mozzarellu na tenká kolečka a naaranžujte je na talíř. Pokapejte extra panenským olivovým olejem, osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem a posypte lístky čerstvé bazalky.

3. Pečený bramborový bar

Peceny bramborovy bar

Předehřejte troubu na 400 °F a před vložením do trouby brambory několikrát propíchněte vidličkou a nechte je tam asi 45 minut. Pro přípravu zálivky opečte slaninu do křupava, rozdrobte ji a dejte stranou. Zelenou cibuli nakrájejte na tenká kolečka a také ji dejte stranou. Když jsou brambory upečené a ještě horké, rozkrojte je podélně a podávejte s požadovanými přílohami, jako je zakysaná smetana, kousky slaniny, zelená cibulka, strouhaný sýr, máslo atd.

4. Těstoviny Primavera

Testoviny Primavera na obed

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, sceďte a dejte stranou do velké mísy, zatímco budete připravovat ostatní ingredience. Na velké pánvi na středním ohni přidejte olivový olej; jakmile se zahřeje, přidejte česnek a 30 sekund míchejte, poté přidejte zeleninu, jako je hrášek, mrkev, paprika atd. a často míchejte, dokud nezměkne (asi 4 minuty). Uvařené těstoviny v míse přelijte omáčkou spolu se zeleninou z pánve; před podáváním vše spojte dohromady a podle potřeby posypte strouhaným parmazánem.

5. Toasty s arašídovým máslem a banánem

obedove Toasty s arasidovym maslem a bananem

Poté každý plátek bohatě namažte arašídovým máslem a jeden plátek rovnoměrně posypte na tenké plátky nakrájenými banány (volitelné). Sendviče uzavřete k sobě a vychutnejte si je!

6. Jednoduché Quesadillas

Quesadillas

Poté lehce nastříkejte sprej na vaření nebo lehce potřete rozpuštěným máslem/olejem (volitelně). Na pánev navrstvěte dvě tortilly na sebe; jednu polovinu tortilly posypte strouhaným sýrem a pak přes ni přeložte zbývající polovinu tak, aby se obě strany lehce přitiskly k sobě a vytvořily sendvič quesadilla ve tvaru půlměsíce – v případě potřeby okraje lehce přitlačte, aby se lépe spojily! Asi po 2 minutách nebo když spodní tortilla získá zlatohnědou barvu, otočte quesadillu a před přenesením na prkénko ji ještě 1-2 minuty opékejte z druhé strany – podávejte teplou a pochutnejte si!

7. Řecký salátový zábal

Recky salatovy zabal

V míse smíchejte nakrájené okurky, rajčata, červenou cibuli a sýr feta s olivovým olejem a citronovou šťávou – důkladně promíchejte! Před přidáním salátové směsi a listů hlávkového salátu rozetřete hummus na obal/tortillu – pevně srolujte a zajistěte každý konec tak, že je zastrčíte pod obal, aby se během jídla nerozsypaly!

8. Sendvič s vaječným salátem

Sendvic s vajecnym salatem

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte je a rozmačkejte vidličkou v misce – přidejte majonézu, hořčici a celerovou sůl a promíchejte, dokud se úplně nespojí! Směs vaječného salátu rozetřete na dva plátky celozrnného nebo bílého sendvičového chleba a jeden plátek rovnoměrně pokryjte listy hlávkového salátu nebo plátky rajčat (volitelně). Sendviče uzavřete k sobě a pak si vychutnejte sendvič s vaječným salátem!

9. Rajčatová polévka a grilované sýrové kousky

Rajcatova polevka a grilovane syrove kousky

Začněte tím, že v hrnci na prudkém ohni přivedete k varu kuřecí vývar – po dosažení varu snižte teplotu na minimum – přidejte nakrájená rajčata a oregano a za občasného míchání vařte 15 minut! Odstavte polévku z ohně a rozmixujte ji mixérem nebo kuchyňským robotem do hladké konzistence – vraťte polévku zpět na sporák na mírném ohni a zároveň si předehřejte troubu na nastavení broileru

  • Nakrájejte 4 plátky bílého chleba na kostičky – před přenesením do zapékací misky je rovnoměrně pokapejte rozpuštěným máslem/margarinem
  • Pečte asi 5 minut a v polovině pečení kostičky obraťte – po upečení vyjměte pekáč z trouby – grilované sýrové kousky sestavte tak, že do středu každé kostky naberete malou lžičku polévky a na každou lžičku položíte kousek amerického sýra, po kterém následuje další kostka uzavírající „sendvič“
  • Vychutnejte si rajčatovou polévku spojenou s těmito lahodnými kousky!

10. Avokádový toast

Avokadovy toast

Vychutnejte si jednoduchý, ale chutný pokrm: opečte si dva plátky vícezrnného toastu (nebo libovolného jiného druhu)

  1. rozpulte avokádo a odstraňte pecku – rozmačkejte dužinu přímo na toastu a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše
  2. posypte ji vločkami mořské soli a pepřem a případně vymačkanou limetkovou šťávou ~ vychutnejte si jednoduché, ale chutné jídlo!

11. Borůvková ovesná kaše (pokud je neděle, tento recept určitě všechny potěší)

Boruvkova ovesna kase

V malé misce smíchejte ovesné vločky a mandlové mléko – podle chuti přidejte skořici a med (volitelně)

Směs přelijte do malého hrnce a vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne – občas zamíchejte

Po zhoustnutí přendejte uvařené ovesné vločky do misky – posypte je čerstvými borůvkami, nasekanými vlašskými ořechy/pekaňovými ořechy a posypte hnědým cukrem pro větší sladkost! Vychutnejte si tuto zdravou snídani.

12. Pečená zelenina

Pecena zelenina

Předehřejte troubu na 375 °F. Lilek, papriku, cibuli a cuketu nakrájené na kostičky rozložte v rovnoměrné vrstvě na plech s okrajem – předtím, než je lehce pokapete olivovým olejem nebo rozpuštěným olejem, je osolte a opepřete. Pečte 20 minut – v polovině pečení jednou promíchejte – vyjměte z trouby a podávejte teplé s oblíbeným dipem nebo omáčkou! Vychutnejte si tento lahodný pokrm z pečené zeleniny.

13. Kuřecí quesadillas

Kureci quesadillas

V míse smíchejte rozdrobené vařené kuřecí maso s nakrájenou cibulí, paprikou, papričkami jalapeňo a koriandrem – podle chuti přidejte sůl, česnekový prášek a chilli (volitelné). Jednu tortillu položte na lehce vymaštěnou pánev nastavenou na střední teplotu – rovnoměrně rozprostřete kuřecí směs a poté ji přiklopte druhou tortillou. Každou stranu smažte asi 3-4 minuty nebo dokud není zlatohnědá a mírně křupavá – přendejte na prkénko a nakrájejte na klínky! Vychutnejte si chutné kuřecí quesadilly.

14. Ovocný salát

Ovocny salat

Ve velké míse smíchejte na kostičky nakrájená jablka, pomeranče, banány a jahody. Podle chuti přidejte med/javorový sirup (volitelně). Ingredience promíchejte, dokud se dobře nepropojí – přelijte je do servírovací mísy a posypte čerstvě nasekanými lístky máty. Vychutnejte si tento osvěžující ovocný salát!

15. Krémový rýžový nákyp

Kremovy ryzovy nakyp

Ve středně velkém hrnci přiveďte mléko k varu na mírném ohni – zašlehejte cukr a rýžovou mouku, dokud se zcela nespojí – vařte 10 minut za občasného míchání. Směs přelijte do mísy a nechte 10 minut vychladnout, poté přidejte smetanu, vanilkový extrakt a skořici. Promíchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nespojí – lžící rozdělte do jednotlivých misek nebo ramekinů a nechte alespoň 2 hodiny chladit v lednici před podáváním. Vychutnejte si tento krémový a lahodný rýžový nákyp!

16. Banánový chléb

Bananovy chle

Předehřejte troubu na 350 °F – vymažte pekáč 9×5 palců máslem/margarínem. Ve středně velké míse rozmačkejte zralé banány dohladka – před přidáním ostatních ingrediencí vmíchejte vejce a rozpuštěné máslo. Šlehejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nespojí, a poté je rozprostřete do připravené bochníkové formy. Pečte 35-40 minut nebo dokud není na povrchu zlatohnědý – před krájením nechte vychladnout a podávejte s oblíbenou pomazánkou nebo džemem! Užijte si tento vlhký banánový chléb!

17. Parfait z řeckého jogurtu

Parfait z reckeho jogurtu

Začněte vrstvením řeckého jogurtu, müsli a čerstvých bobulí (nebo jakéhokoli jiného druhu ovoce) do samostatné misky nebo misky.

Vrstvy opakujte, dokud nedosáhnete vrchní části mísy – posypte je nasekanými mandlemi nebo vlašskými ořechy a pokapejte medem (volitelně). Vychutnejte si tento zdravý a lahodný parfait z řeckého jogurtu!

18. Smoothie mísa

Smoothie misa

V mixéru rozmixujte své oblíbené ovoce, jako jsou banány, mango, jahody, borůvky atd. – pro úpravu konzistence přidejte kokosové/mandlové mléko. Rozmixovanou směs přendejte do mísy a doplňte čerstvým ovocem, ořechy, semínky a strouhaným kokosem pro křupavost. Vychutnejte si tuto výživnou a lahodnou smoothie misku!

19. Zdravý a lahodný Avokádový toast

Zdravy a lahodny Avokadovy toast

Opečte si plátky chleba – v misce rozmačkejte zralé avokádo a ochuťte ho solí, pepřem a citronovou šťávou (volitelně). Rozmačkané avokádo rozetřete na opečený chléb a posypte rozdrobeným sýrem feta, nakrájenými rajčaty nebo jinou posypkou podle vlastního výběru. Vychutnejte si tuto rychlou a zdravou svačinu!

20. Mini pizzy

Mini pizzy

Předehřejte troubu na 375 °F – těsto na pizzu rozválejte na lehce pomoučeném povrchu. Pomocí vykrajovátka na sušenky nakrájejte kolečka. Mini pizzy položte na olejem vymazaný plech – každý základ rovnoměrně potřete rajčatovou omáčkou a přidejte oblíbené přílohy, jako je mozzarella, cibule nakrájená na kostičky, paprika a olivy. Pečte 15 minut nebo dozlatova. Podávejte s rajčatovou omáčkou navíc k namáčení a vychutnejte si tyto vynikající minipizzy!

21. Čokoládové sušenky

Cokoladove susenky

Ve středně velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny – přidejte vejce a vanilkový extrakt a teprve poté vmíchejte suché přísady (mouku, jedlou sodu a sůl). Vmíchejte čokoládové lupínky – těsto na sušenky nechte 30 minut chladit v lednici. Předehřejte troubu na 375 °F – na plechy vyložené pergamenovým papírem naberte 1-2 polévkové lžíce těsta na sušenky. Pečte 8-10 minut nebo dokud nejsou okraje lehce zlatohnědé – nechte vychladnout na mřížce a pak si pochutnejte na čerstvě upečených čokoládových sušenkách!

22. Pečené hranolky ze sladkých brambor

Pecene hranolky ze sladkych brambor

Předehřejte stránky troubu na 400 °F – nakrájejte sladké brambory na 1/4palcové proužky. Promíchejte je s olivovým olejem a kořením podle vlastního výběru (sůl, pepř, česnekový prášek, paprika). Hranolky rozložte na plech vyložený pergamenovým papírem – pečte 25 minut nebo dozlatova. Vychutnejte si tyto lahodné pečené hranolky ze sladkých brambor!

23. Osvěžující ovocný salát

Osvezujici ovocny salat

Ve velké míse smíchejte všechno své oblíbené ovoce, jako jsou jablka, jahody, pomeranče, banány – posypte ořechy a semínky pro křupavost (volitelné). Pro sladší chuť pokapejte medem nebo javorovým sirupem – před podáváním všechny ingredience promíchejte. Vychutnejte si tento osvěžující a výživný ovocný salát!

24. Křupavá pečená cizrna

Předehřejte troubu na 350 °F – slijte a opláchněte cizrnu a poté ji osušte papírovou utěrkou. Položte ji na olejem vymazaný plech v jedné vrstvě – potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte oblíbeným kořením (kmínem, česnekovým práškem). Pečte 40-45 minut nebo dokud nebude křupavá a zlatohnědá – vychutnejte si křupavou pečenou cizrnu!

25. Nevíte co rychle uvařit? Vyzkoušejte Granolové tyčinky

grahamove tycinky

Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte med, arašídové máslo, kokosový olej a špetku mořské soli – vmíchejte ovesné vločky a další přísady, jako jsou ořechy nebo semínka. Vyložte formu o rozměrech 8×8 palců s pergamenovým papírem – směs müsli rovnoměrně rozprostřete do pánve. Pevně ji přitlačte, aby se směs zhutnila, a před krájením na tyčinky ji dejte alespoň na 2 hodiny do chladničky. Vychutnejte si tyto lahodné a výživné domácí müsli tyčinky!

26. Sendvič s arašídovým máslem a želé

Na dva plátky chleba namažte arašídové máslo a na jeden plátek dejte oblíbené želé/džem. Navrch položte druhý plátek a nakrájejte ho na trojúhelníky nebo čtverce. Vychutnejte si tuto klasickou svačinu!

27. Směs stop

Smíchejte různé druhy ořechů, semínek, sušeného ovoce a obilovin a připravte si lahodnou směs. Zabalte je do vzduchotěsné nádoby a snadno si je dejte na cesty – užijte si zdravou dávku energie!

28. Salát z quinoy bez masa

Salat z quinoy

Ve středně velké míse smíchejte uvařenou quinou s nakrájenou zeleninou, například okurkou, paprikou a rajčaty – přidejte rozdrobený sýr feta (volitelně). Pro zvýraznění chuti salát ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou a kořením podle vašeho výběru. Vychutnejte si tento lahodný a výživný salát z quinoy!

29. Avokádový toast vhodný pro lehký sobotní oběd na cestu

Připravte si zdravou svačinu z čerstvého, zralého avokáda – rozmačkejte ho v misce a namažte na opečený chléb. Doplňte je dalšími ingrediencemi, jako jsou rajčata, sýr feta nebo humus pro lepší chuť. Vychutnejte si tento jednoduchý, ale chutný avokádový toast!

Pozor: Nenachytejte se v obchodě, zde je jednoduchý návod jak poznat zralé avokádo

30. Jogurtový parfait

Do zavařovací sklenice nebo skleněné misky navrstvěte řecký jogurt, bobuloviny, ořechy a granolu – vrstvy opakujte, dokud nedosáhnete horního okraje sklenice. Pro větší sladkost pokapejte medem nebo javorovým sirupem – vychutnejte si tuto lahodnou a zdravou snídani!

31. Ovesné vločky na noc

V míse smíchejte ovesné vločky, mandlové mléko, chia semínka a oblíbenou posypku, jako jsou plátky banánu nebo bobule – mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc vychladnout v lednici. Vychutnejte si tuto výživnou snídani!

32. Banánové muffiny

Bananove muffiny

Předehřejte troubu na 350 °C – zralé banány rozmačkejte ve velké míse vidličkou dohladka. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva a koření podle vlastního výběru (skořici, muškátový oříšek). Volitelně: pro větší sladkost přidejte čokoládové lupínky. Formy na muffiny vymažte máslem nebo olejem – do každé formy dejte lžíci těsta a pečte 20-25 minut nebo dozlatova. Vychutnejte si tyto lahodné banánové muffiny!

33. Savory vaječné muffiny

Savory vajecne muffiny

Předehřejte troubu na 375 °F – smíchejte vejce, na kostičky nakrájenou zeleninu, například papriku a cibuli, koření podle vlastního výběru (sůl, pepř) a strouhaný sýr. Formu na muffiny vymažte máslem nebo olejem – do formy nalijte vaječnou směs. Pečte 15-20 minut nebo dozlatova – vychutnejte si tyto slané vaječné muffiny!

34. Ovocné smoothie

Ovocne smoothie

Banány, jahody, borůvky a další ovoce vložte do mixéru – pro větší krémovitost přidejte mandlové mléko nebo obyčejný jogurt. Rozmixujte do hladka a posypte ořechy pro křupavost. Vychutnejte si toto výživné a osvěžující ovocné smoothie!

35. Zeleninový zábal

Nahřejte tortilly na aby byly měkké a poddajné – tortilly potřete humusem nebo zakysanou smetanou. Přidejte oblíbenou zeleninu, například salát, rajčata, papriky a okurky. Srolujte a vychutnejte si tento výživný zeleninový wrap!

36. Pečené sladké bramborové lupínky

Pecene sladke bramborove lupinky

Předehřejte troubu na 375 °F – nakrájejte sladké brambory na tenké plátky pomocí mandolínového kráječe (volitelné). Plátky položte na plech vyložený pergamenovým papírem – ochuťte je olivovým olejem, solí a pepřem (volitelně: přidejte koření podle vlastního výběru). Pečte 20-25 minut nebo dozlatova – vychutnejte si tyto křupavé pečené sladké bramborové lupínky!

37. Ovocný salát

Smíchejte své oblíbené ovoce, například jablka, hrušky, pomeranče a hroznové víno – přidejte ořechy a semínka pro křupavost. Pro zvýraznění chuti pokapejte medem nebo citronovou šťávou – vychutnejte si tento výživný ovocný salát!

38. Čočková polévka

Cockova polevka

Ve velkém hrnci rozehřejte na středním plameni olivový olej – přidejte mrkev, celer a cibuli. Vařte, dokud zelenina nezměkne – přidejte čočku a vývar, přiveďte k varu a snižte teplotu. Vařte 20-30 minut nebo dokud čočka nezměkne – dochuťte solí a pepřem. Vychutnejte si tuto chutnou a uklidňující čočkovou polévku!

39. Pečená zelenina

Předehřejte troubu na 375 °F – na plech vyložený pergamenovým papírem dejte nakrájenou zeleninu, například papriky, květák a brokolici. Pokapejte olivovým olejem a okořeňte osolte a opepřete – pečte 20-25 minut nebo dozlatova. Vychutnejte si tuto lahodnou pečenou zeleninu!

Závěr

Ať už hledáte rychlou svačinu nebo plnohodnotné jídlo, tyto snadné a výživné recepty jistě uspokojí vaše chutě! Vychutnejte si tato chutná a zdravá jídla!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share via

Soutěž o vouchery v hodnotě 2 650,- Kč

V NAŠÍ SOUTĚŽI VYHRÁVÁ úPLNĚ KAŽDÝ

seznam výher:

  • 2x Voucher na 150,- Kč pro e-shop Lentiamo + 1 000, Kč Voucher na víno
  • 1x Voucher na 150,- Kč pro e-shop Lentiamo + 200,- Kč voucher na spodní prádlo

Všichni účastnící soutěže získají:

  • 20% Slevu na prémiové doplňky stravy
  • 10% na krabičkovou dietu
  • 35% Slevu na rehabilitační a masážní pomůcky
  • 20% Slevu na osobní trénink a tvorbu tréninkových a dietních plánů na míru

Pro přihlášení do slosování se, které proběhne 21.5.2023 nám napiš svůj nejlepší email, na který ti pošleme pozvánku do soutěže, kterou musíš potvrdit.

Send this to a friend