Třtinová Melasa: Účinky, Vedlejší Účinky & Nutriční Informace!

Třtinová Melasa: Účinky, Vedlejší Účinky & Nutriční Informace

Toto přírodní sladidlo se vyrábí ze šťávy z cukrové třtiny a má bohatou chuť, kterou lze použít místo jiných sladidel. Je také dobrým zdrojem minerálních látek, jako je hořčík, draslík a vápník.Třtinová melasa pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje trávení a zmírňuje zácpu.

Předpokládá se, že má také protizánětlivé účinky. Třtinová melasa je přírodní sladidlo s mnoha zdravotními účinky. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje trávení a zmírňuje zácpu.

Je také dobrým zdrojem minerálních látek, jako je hořčík, draslík a vápník. Třtinovou melasu lze použít místo jiných sladidel a má bohatou chuť, která se výborně hodí do pečiva nebo se přidává do kávy či čaje.

Co je melasa?

Melasa je hustý tmavý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Vyrábí se buď z cukrové třtiny, nebo z cukrové řepy a je bohatá na vitamíny a minerály.

Melasa je 100% přírodní superpotravina, která má nižší obsah kalorií než med nebo cukr a je také bohatá na minerály, vitamíny a další zdraví prospěšné výživové prvky.

Pochází z Karibiku a díky svým mnoha zdraví prospěšným vlastnostem si získává oblibu po celém světě. Tamní domorodci ji konzumovali a těšili se dobrému zdraví a vitalitě až do vysokého věku. Vědci se o melasu začali zajímat díky vysokému obsahu minerálů, zejména vápníku a hořčíku, které jsou nezbytné pro zdraví kostí. Melasa obsahuje také vyšší množství železa, takže je ideální pro děti, těhotné a kojící matky.

Existují tři základní druhy melasy: světlá, tmavá a černá. Světlá melasa je nejsladší a nejčastěji se používá při pečení, zatímco tmavá melasa má intenzivnější chuť a často se používá do slaných pokrmů. Černá melasa je nejméně sladká a má nejvyšší koncentraci živin.

Druhy melasy

Různé druhy melasy mají různou barvu, konzistenci, chuť a obsah cukru.

Světlá

Světlá melasa je sirup, který vzniká po prvním varu. Má nejsvětlejší barvu a nejsladší chuť. Tento typ melasy se nejčastěji používá při pečení.

Tmavá

Tmavá melasa se vyrábí po druhém varu. Je hustší a tmavší než světlá melasa a má méně sladkou chuť. Tento druh melasy lze rovněž použít při pečení, ale má výraznější barvu a chuť.

Černá

Černá melasa je produkt, který se vyrábí po třetím varu. Je nejhustší a nejtmavší ze všech druhů melasy a má hořkou chuť. Protože je nejkoncentrovanější, obsahuje blackstrap melasa nejvíce vitaminů a minerálních látek. Někteří lidé tvrdí, že blackstrap melasa má ze všech produktů z cukrové třtiny největší zdravotní účinky.

Sířená melasa

Sířená melasa je druh melasy, který obsahuje přidaný oxid siřičitý. Tato přísada působí jako konzervant a zabraňuje kažení. Sířená melasa (vyrobená z mladé cukrové třtiny) bývá méně sladká než nesířená melasa(ze zralé cukrové třtiny).

Složení

Toto sladidlo je vedlejším produktem procesu rafinace cukru a skládá se ze sacharózy, vody a minerálních látek. Má jedinečnou chuť, kterou lze použít v mnoha různých receptech, a je také dobrým zdrojem živin, jako jsou vitaminy skupiny B a železo.

Nutriční informace

Z výživových údajů melasy vyplývá, že je dobrým zdrojem několika základních vitaminů a minerálních látek, včetně železa, vápníku, hořčíku, vitaminu B6 a selenu. Pouhá jedna polévková lžíce (21 gramů) černé melasy poskytuje:

  • Kalorie: 60
  • Sacharidy: 17 gramů
  • Cukr: 13 gramů
  • Železo: 20 % denní hodnoty(DV)
  • Vápník: 6 % DV
  • Hořčík: 2,5 % DV (hořčík): hořčík: 4 % DV
  • Draslík: 2,5 % DV (v %): draslík: 3 % DV
  • Selen: 2 % DV
  • Vitamín B6: 10 % DV

Melasa je také dobrým zdrojem antioxidantů. Tyto látky odstraňují škodlivé toxiny a vedlejší produkty, které mohou poškozovat buňky a vést k zánětům. Nejhojnějším antioxidantem v melase je kvercetin.

Melasa vs. Bíly Cukr

Melasa má nižší glykemický index (GI) než běžný bílý cukr, což znamená, že se postupněji vstřebává a uvolňuje do krve. Bylo prokázáno, že melasa má GI na úrovni 55-65, zatímco bílý cukr má GI blízko 100.

Nižší GI pomáhá regulovat hladinu cukru vkrvi a také může pomoci při hubnutí. Když jíte potraviny s vyšším GI, inzulín se uvolní do krve, aby pomohl rozpustit cukr, což způsobí nával energie, který často vede ke spánku.

Některé studie také ukazují, že melasa má protinádorové účinky. V jedné studii bylo zjištěno, že černá melasa zabránila růstu a šíření melanomu u myší. V jiné studii bylo zjištěno, že vysoce koncentrovaný extrakt z černé melasy inhiboval růst nádoru prostaty u mužských pacientů s rakovinou prostaty.

Použití třtinové melasy

Třtinová melasa je hustý, tmavý a aromatický sirup, který se vyrábí z vyvařené šťávy cukrové třtiny. Má různé kulinářské a léčebné využití a lze ji nalézt ve zpracované i nezpracované formě.

V kulinářství

V kulinářství se třtinová melasa používá například do pečiva, jako sladidlo do kávy nebo čaje nebo jako marináda či glazura na maso. Lze ji také použít do slaných pokrmů, jako jsou dušená jídla a omáčky.

V kosmetice

Lze ji použít v přípravcích pro péči o pleť, vlasech a kosmetice. Melasa obsahuje antioxidanty, minerály, vitaminy a enzymy, které jsou prospěšné pro pokožku. Je také přírodním zvlhčovadlem, které pomáhá udržovat vlhkost v pokožce.Melasu lze použít do pleťových masek, tělových peelingů, krémů na ruce a pleťových vod. Je to přírodní exfoliační prostředek, který pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky. Melasa může také pomoci zesvětlit pleť a zlepšit její vzhled.

Pro léčebné účinky

Léčebně je třtinová melasa považována za užitečnou při léčbě poruch trávení, chudokrevnosti a bolestí kloubů. Někdy se také používá jako přírodní projímadlo.

Třtinovou melasu lze nalézt v mnoha supermarketech, buď v uličce s pečivem, nebo s jinými sladidly. K dostání je také online a ve specializovaných obchodech s potravinami.

Blahodárné zdravotní účinky

Třtinová melasa je sirup, který se vyrábí z třtiny cukrové. Je bohatým zdrojem několika živin, které jsou důležité pro zdraví. I když nebylo provedeno mnoho vědeckých výzkumů o přesných účincích melasy na lidské zdraví, existuje několik důkazů, že může přinášet řadu benefitů.

Melasa může být prospěšná pro zdraví kostí díky svému obsahu vápníku, mědi a selenu. Vápník je nezbytný pro zdravé kosti, zuby a prevenci osteoporózy. Měď a selen podporují tvorbu kolagenu, který je důležitý pro pevnost kostí.

Třtinová melasa je také dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá udržovat normální krevní tlak a podporuje zdravé srdce. Studie na myších navíc ukazují, že melasa může pomoci snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a triglyceridů v krvi.

Třtinová melasa se často používá jako sladidlo, ale může být také dobrým zdrojem energie. Je bohatá na sacharidy, které se rychle vstřebávají a pomáhají dodat tělu potřebnou energii. Sacharidy jsou nezbytné pro správné fungování mozku a paměti.

Proč je třtinová melasa vhodnou volbou pro lidi s cukrovkou?

Třtinová melasa je vhodnou volbou pro diabetiky, protože má nízký glykemický index. To znamená, že nezpůsobuje rychlý vzestup hladiny cukru v krvi, takže je bezpečnější volbou pro ty, kteří se snaží svou cukrovku zvládat. Třtinová melasa také obsahuje důležité živiny, jako jsou vitaminy skupiny B a železo, které jsou pro lidi s cukrovkou nezbytné.Před použitím se vždy poraďte s lékařem

I když je třtinová melasa obecně považována za bezpečnou, mohlo by existovat riziko nežádoucích účinků u některých lidí. Poraďte se proto vždy s lékařem, nebo ošetřujícím lékařem.

Vedlejší účinky užívání melasy

Existuje několik vedlejších účinků, které byste si měli vědomi, než začnete melasu užívat.

Může způsobit průjem. Třtinová melasa je přírodním projímadlem a mohla by způsobovat průjem. Pokud se objeví průjem, vysadit ji a poradit se s lékaři.

Může způsobit alergii. Někteří lidé jsou alergičtí na třtinovou melasu a mohli by dojít ke vzniku kožních vyrážek, dýchacím potížím nebo průjmu.

Může způsobit cukrovku. Melasa obsahuje velké množství sacharidů, které by mohly u někoho podporovat vznik cukrovky. Jakékoli nové sladidlo byste si měli vždy nejprve vyzkoušet na malém množství kůže, abyste zjistili, jestli se u vás objeví se alergie.

Průvodce nákupem

Při nákupu třtinové melasy je třeba mít na paměti několik věcí.

Zaprvé se ujistěte, že výrobek obsahuje 100% třtinovou melasu a neobsahuje žádné další přísady nebo sladidla.

Dále se podívejte na barvu sirupu. Kvalitní třtinová melasa bude mít tmavě hnědou barvu.

Nakonec k sirupu přičichněte. Měl by mít silnou aromatickou melasovou vůni.Při nákupu zpracované třtinové melasy se ujistěte, že jste zkontrolovali seznam složek. Někteří výrobci do svých výrobků přidávají cukr nebo jiná sladidla. Vyberte si výrobek, který obsahuje pouze 100% třtinovou melasu.

Kde koupit?

Dá se zakoupit ve všech prodejnách albertu. Můžete ji často nalézt i na farmářských trzích.Jaká je cena?

Za litr třtinové melasy se obvykle platí kolem 80-120 Kč. Cena se může lišit v závislosti na značce a obchodě.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

JAK ZRYCHLIT
METABOLISMUS?
Jak rychle a bez námahy
Spálit Tuk?
To vše se dozvíte v našem ebooku!
JAK ZRYCHLIT METABOLISMUS?
Jak rychle a bez námahy
Spálit Tuk?
To vše se dozvíte v našem ebooku!
E-book ► důležitá pravidla hubnutí tento týden zcela ZDARMA!
E-book ► důležitá pravidla hubnutí tento týden zcela ZDARMA!