Můžeme se poučit na příkladu receptů na domácí celozrnný fitness chléb a vyrobit si vlastní, který je vhodný do diety jak pro hubnutí, tak nabírání svalové hmoty.
Nejlepší recepty na domácí celozrnný chléb, jaký kdy uděláte.
Chlebový průmysl je příkladem potravinářského průmyslu, který byl ovlivněn vývojem technologie. Výroba chleba z celozrnné mouky, ovsa a dalších přísad je příkladem potravinářského produktu. Výrobu chleba lze provádět několika různými metodami, jako je pečení v tradiční peci nebo pomocí automatického stroje. Výroba chleba je jedním ze způsobů, jak vyrábět zdravé a výživné produkty pro lidi, kteří si neumí upéct vlastní chléb.
Recept na domácí celozrnný chléb s lahodnými a chutnými výsledky
Pokud jde o výrobu chleba, většina z nás si raději udělá vlastní, než abychom kupovali hotové verze. Některé z nich však není tak snadné vyrobit a ještě těžší je skladovat. Výsledkem je, že obvykle nejsou tak chutné.
Tento článek vám pomůže upéct domácí celozrnný chléb s lahodnými a chutnými výsledky pomocí jednoduchého receptu na těsto z celozrnné mouky.
Jak si vyrobit zdravý a lahodný chléb k snídani nebo obědu pomocí těchto jednoduchých kroků
Hlavním důvodem popularity chleba je skutečnost, že se snadno vyrábí a lze jej použít na mnoho různých způsobů. Je to skvělý způsob, jak začít den zdravou snídaní.
Ingredience, které budete potřebovat:
- 300g celozrnné pšeničné mouky
- 190g žitné celozrnné mouky
- 140g špaldové mouky
- 25 gramů ovesných vloček
- 1gram kmínu
- 30 ml olivového oleje
- 5g sušeného droždí
- 15ml octa
- 400 ml vody
- 4-7g soli, ideálně mořské či himalájské
- 5g třtinového nebo hnědého cukru
- 25g dýňových semínek
- 3g sezamových semínek
POSTUP
Mouku smícháme s kmínem a solí. Bez obav z této směsi vznikne kvasnicový chléb. Jakmile je těsto promícháno, lze jej po určitou dobu ponechat v klimatizované místnosti a poté upéct.
Těsto je hotové. Nyní musíme těsto vytvarovat do tvaru chlebu. Zdepoužijeme kousek pečícího papíru a vložíme do formičky. Těsto nyní lehce namočíme vodou a chléb posypeme semínky.
Nyní už je vše připraveno a chléb upečeme na 210-220°C na deset minut, poté pečeme pouze při teplotě 180°C dalších třicet až čtyřicet minut.
Výhody domácího pečiva
Chléb je základní potravinou světa a je také velmi důležitou součástí našeho jídelníčku.
Upéct celozrnný chléb doma může být obtížné z několika důvodů:
Domácí celozrnný chléb je jednoduchý na přípravu a chutný. Dá se použít jako rychlá svačina nebo do sendvičů. Může být také použit jako zdravá alternativa chleba, který je bohatý na bílkoviny a sacharidy.
Recepty se snadno připravují, protože nepotřebujete žádné speciální vybavení, stačí mixér a některé přísady, jako je mouka, voda, olej a droždí. Hlavním problémem je, že ingredience jsou poměrně drahé, takže musíte najít způsoby, jak zlevnit recept.
Mohl by vás zajímat recept na banánový chléb.