Avokádo výživově silné a má mnoho zdraví prospěšných účinků. Je to všestranné ovoce, které lze použít ve sladkých i slaných receptech. Zde je 17 jednoduchých avokádových receptů, které musíte vyzkoušet!Avokádo je často označováno za „superpotravinu“ díky vysokému obsahu zdravých tuků, vlákniny a živin. Je vynikajícím zdrojem mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a snižují riziko srdečních onemocnění. Avokádo je také dobrým zdrojem vitaminů C, E, K a B6 a draslíku.
Pokud nevíte, jak avokádo připravit, máme pro vás avokádové recepty, které si zamilujete. Nezapomeňte, že avokádo samo o sobě nemá příliš výraznou chuť, ale pokud si ho ochutíte podle svých představ a jednou ho ochutnáte, už nikdy nebudete chtít nic jiného. Avokádo je skvělé k snídani, obědu, večeři nebo jako svačina. Je vhodné i pro děti, kterým dodá potřebné živiny.
1. Toasty z avokáda s vajíčky
na svůj oblíbený chléb dejte rozmačkané avokádo, posypte solí a pepřem a osmažte nebo opečte na oleji: na avokádový toast dejte smažené nebo pošírované vejce a získejte sytou a výživnou snídani.
Ingredience
- avokádo
- chléb
- vejce
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy
- Avokádo rozkrojte napůl a vyjměte pecku.
- Dužinu avokáda rozmačkejte vidličkou na prkénku.
- Rozmačkané avokádo namažte na chléb podle vlastního výběru.
- Vejce rozklepněte do pánve na středním plameni a vařte, dokud se bílky nesrazí a žloutky nejsou uvařené podle vašich představ.
- Vejce položte na avokádový toast a podle chuti je posypte solí a pepřem.
- V případě potřeby je pokapejte olejem a ihned podávejte.
2. Čokoládová avokádová pěna
tato lehká a vzdušná čokoládová pěna se připravuje pouze ze čtyř ingrediencí – avokáda, kakaového prášku, medu a mléka (mléčného nebo nemléčného)- a je hotová za pouhých 5 minut. Je to dokonalá zdravá pochoutka!
Složení
- avokádo
- kakaový prášek
- med
- mléko (mléčné nebo nemléčné)
Postup přípravy
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
Chlaďte 30 minut v lednici, aby pěna mírně zhoustla. Podávejte vychlazené a pochutnejte si!
3. Avokádová banánová smoothie mísa
tato krémová avokádovo-banánová smoothie miska je chutnou a zdravou variantou snídaně nebo svačiny. Je ideální pro rána, kdy máte chuť na něco sladkého, ale nechcete to přehánět. Stačí rozmixovat avokádo, banán, mléko (mléčné nebo nemléčné), med a leda doplňte je oblíbeným ovocem, ořechy a semínky.
Složení
- avokádo
- banán
- mléko (mléčné nebo nemléčné)
- med
- led
- ovoce (na posypání)
- ořechy a semínka (na posypání)
Postup přípravy
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
Nalijte do mísy a doplňte požadovanou polevou. Ihned podávejte.
4. Avokádový hummus
tento avokádový hummus je lahodnou a zdravou obměnou tradičního blízkovýchodního dipu. Jeho příprava je neuvěřitelně snadná a vyžaduje pouze 6 ingrediencí a 5 minut času na přípravu. Potřebujete jen uvařenou cizrnu, avokádo, tahini, česnek, citronovou šťávu a olivový olej.
Složení
- cizrna (uvařená)
- avokádo
- tahini
- česnek (nakrájený na plátky)
- citronová šťáva
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř (podle chuti)
Postup přípravy
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Podle chuti ochutnejte a podle hrnces citronovou šťávou, olivovým olejem a solí.
Pomocí lžíce vytvářejte na povrchu hummusu kouličky čerstvého česneku a podávejte s chlebem nebo krekry.
5. Avokádový krém se sýrem
tento krém je snadno připravitelný, ale obsahuje spoustu zdravých ingrediencí jako avokádo,sýr, česnek, bylinky a olivový olej. Je to ideální předkrm nebo malá občerstvení na večeři s rodinou nebo přáteli.
Složení
- avokádo
- sýr (nakrájený na kostky)
- česnek (nakrájený na plátky)
- bazalka (nasekaná)
- petrželková nať (na ozdobu)
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř (podle chuti)
Postup přípravy
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Podle chuti ochutnejte a podávejte s bylinkami nebo krekry.
6. Avokádová omáčka na salát
tato jemná avokádová omáčka je ideálním doplňkem lehkých salátů, ale také se hodí k masu nebo rybám. Její příprava je snadná a zabere jen pár minut. Potřebujete avokádo, jogurt, citronovou šťávu, česnek a sůl.
Složení
- avokádo
- jogurt
- citronová šťáva
- česnek (nakrájený na plátky)
- sůl (podle chuti)
Postup přípravy
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Podle chuti ochutnejte a podávejte s bylinkami nebo krekry.
7. Avokádový krém se šunkou
tento nadýchaný avokádový krém je plný zdravých ingrediencí jako jsou avokádo, měkký sýr, šunka, česnek a petrželková nať. Jeto ideální předkrm nebo malá občerstvení na večeři s rodinou nebo přáteli.
Složení
- avokádo
- měkký sýr (nakrájený na kostky)
- šunka (nakrájená na plátky)
- česnek (nakrájený na plátky)
- petrželková nať (na ozdobu)
- sůl a čerstvě mletý pepř (podle chuti)
Postup přípravy
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Podle chuti ochutnejte a podávejte s bylinkami nebo krekry.
8. Salát z avokáda a grapefruitu
osvěžující a zdravý salát z grapefruitu, avokáda, zelených lístků a jednoduché zálivky z olivového oleje a limetkové šťávy.
Složení:
- grapefruit
- avokádo
- zelenina
- olivový olej
- limetková šťávasůl a čerstvě mletý pepř (podle chuti)
Postup přípravy:
V případě, že se jedná o grapefruitovou kůru oloupeme tak, aby zůstal bílý plátek. Grapefruit nakrájíme na plátky a avokádo na kostičky. Salát ochutnáme limetkovou šťávou, olivovým olejem, solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti.
9. Avokádový krém s kuřecími prsíčky
tento krém je ideálním předkrmem nebo občerstvením na rodinné večeři. Je plný zdravých ingrediencí jako je avokádo, měkký sýr, kuřecí maso, česnek a petrželková nať.
Složení:
- avokádo
- měkký sýr(nakrájený na kostky)
- kuřecí maso (nakrájené na plátky)
- česnek (nakrájený na plátky)
- petrželková nať (na ozdobu)
- sůl a čerstvě mletý pepř (podle chuti)
Postup přípravy:
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Podle chuti ochutnejte a podávejte s bylinkami nebo krekry.
10. Guacamole
klasický recept na guacamole připravený ze zralého avokáda, cibule, rajčat, koriandru a ochucený limetkovou šťávou a chilli. Podávejte s tortillovými chipsy nebo použijte jako koření na tacos či burritos.
Složení:
- avokádo
- cibule
- rajče
- koriandr
- limetková šťáva
- chilli v prášku
- (podle chuti)
- sůl a čerstvě mletý pepř (podle chuti)
Postup přípravy:
Vezměte si na pomoc: Avokádo oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme na drobné kousky, rajče na malé kostičky a koriandr nasekáme. Všechny ingredience smícháme dohromady s limetkovou šťávou, solí, čerstvě mletým pepřem a chilli v prášku podle chuti.
11. Avokádový koktejl
začněte den živinami nabitým koktejlem z avokáda, banánu, mandlového mléka a špenátu.
Složení:
- avokádo
- banán
- mandlové mléko
- špenát
Postup přípravy:
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Podle chuti ochutnejte a podávejte s bylinkami nebo krekry.
12. Pikantní avokádový hummus
Pokud hledáte zábavnou a jedinečnou obměnu klasického hummusu, nehledejte nic jiného než tuto pikantní avokádovou verzi. Tento zdravý dip je plný chuti a je vyroben z čerstvého avokáda, tahini, citronové šťávy, česneku, kmínu, chilli a olivového oleje. Jeho příprava je navíc neuvěřitelně jednoduchá – stačí všechny ingredience rozmixovat v kuchyňském robotu nebo mixéru dohladka.
Složení:
- 1 avokádo nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku tahini
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 1/2 čajové lžičky chilli
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1 polévková lžíce olivového oleje plus další na podávání
- Voda podle potřeby
- Čerstvé petrželové lístky a paprika na ozdobu (nepovinné)
Pokyny:
- Vložte všechny ingredience kromě olivového oleje, vody, petrželky a papriky do kuchyňského robotu nebo výkonného mixéru.
- Mixujte do hladka a podle potřeby přestávejte seškrabovat stěny mísy.
- Za chodu motoru pomalu přilévejte olivový olejpřes přívodní trubici a míchejte, dokud se nespojí.
- Pokud je humus příliš hustý, přidávejte po lžících vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
- Přendejte do servírovací mísy a podle potřeby ozdobte lístky petrželky a paprikou. Podávejte s teplým pita chlebem, krekry nebo zeleninou. Dobrou chuť!
Tento snadný recept na avokádový hummus je ideální pro vaši příští párty nebo setkání! Tento dip je pikantní, chutný a mnohem zdravější než tradiční hummus z cizrny, a určitě se stane hitem!
Jak ozdobit
Avokádový hummus rád zdobím lístky čerstvé petrželky a paprikou, ale můžete použít i nakrájená rajčata, cibuli nebo jiné čerstvé bylinky. Můžete ji dokonce posypat nadrobeným sýrem feta nebo opraženými piniovými oříšky.
Tento zdravý avokádový hummus je ideální k namáčení, roztírání na sendviče nebo wrapy, nebo dokonce jen k jídlu lžičkou! Skvěle se hodí na přípravu jídla a v lednici vydrží až 5 dní. Dobrou chuť!
13. Nepečený avokádový cheesecake
tento lehký a nadýchaný cheesecake je vyroben bez použití tučné smetany a rafinovaného cukru.
Složení:
těsto:
- 1 hrnek sušených datlí
- 1/2 hrnečku mandlové mouky
- 1/4 čajové lžičky mořské soli
náplň:
- 3 zralá avokáda, oloupaná a nakrájená na kostky
- 3/4 šálku šlehačkového cukru ( nebo strouhaného kokosového cukru)
- 2 lžíce citronové šťávy
- sekaná petrželka nebo čerstvé bylinky na ozdobu
Pokyny:
- V misce smíchejte sušené datle, mandlovou mouku a sůl. Přidejte 2 lžíce vody a důkladně promíchejte, abyste získali teflonovitou hmotu. Vložte tuto hmotu do formy na cheesecake (průměr 18 cm) a rozetřete ji po dně i stranách formy, až vytvoříte tenkou vrstvu.
- Vložte formu na cheesecake do lednice a nechte ji tam přes noc, aby se těsto stáhlo.
- Druhý den oloupejte avokáda a dejte je do misky. Přidejte šlehačkový cukr (nebo kokosový cukr), citronovou šťávu a 1 lžíci vody. Pomocí elektrického ručníkurozmixujte všechny ingredience do hladka.
- Nalijte náplň na těsto a rovnoměrně ji rozetřete. Dejte cheesecake na 30 minut do lednice, aby se náplň stuhla.
- Poté ozdobte čerstvými bylinkami nebo petrželkou a podávejte. Dobrou chuť!
14. Jablečný koláč s avokádem
tento jedinečný koláč je obohacený o tuk z avokáda a má krémovou, ale velmi lehkou strukturu. Jediné, co budete potřebovat, jsou 4 jablka, nějaké mouky a avokádo!
Složení:
- 1/2 šálku mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky sody na pečení
- 1/8 čajové lžičky mořské soli
- 3/4 šálku ovesných vloček
- 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 1/4 šálku rozinky
- 4 velká jablka, oloupaná a nakrájená na kostky
- 1 avokádo, oloupané a nakrájené na kostky
- ovoce na ozdobu (opcionální)
Pokyny:
- Předehřejte si troubu na 350 stupňů. V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a sodu na pečení.
- Přidejte ovesné vločky, kokosy a rozinky a důkladně promíchejte.
- Do formy na koláč (průměr 22 cm) dejte polovinu těstoviny. Na tuto vrstvu nasypte jablka a avokádo. Pokryjte zbytkem těsta.
- Pečeme 40-50 minut nebo dokud nebude koláč zlatavý a špička nože vložená do středu koláče nebude mít na sobě žádné těsto.
- Nechte koláč 10 minut odpočinout před jeho krájením. Ozdobit ovocem podle chuti. Dobrou chuť!
15. Čokoládovo-avokádové brownies
tyto bohaté a vláčné brownies jsou vyrobeny z avokáda, takže jsou plné zdravých tuků.
Složení:
- 1 šálek (250 ml) rozmačkaného avokáda
- 1/2 šálku (125 ml) kakaového prášku
- 1/2 šálku (125 ml) cukru
- 1/4 šálku (60 ml) oleje
- 2 vejce
- 1/2 hrnku (125 ml) hladké mouky
Pokyny:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou čtvercovou formu o průměru 20 cm.
- Ve středně velké míse smíchejte avokádo, kakao, cukr, olej a vejce. Dobře promíchejte.
- Přidejte mouku a míchejte, dokud se dobře nespojí. Nalijte do připravené formy.
- Pečte 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.5. Před krájením na čtverce nechte zcela vychladnout.
Vychutnejte si tyto lahodné a zdravé brownies!
16. Avokádová zmrzlina
tato krémová a osvěžující zmrzlina se vyrábí pouze ze čtyř ingrediencí: avokáda, mléka, cukru a vanilkového extraktu. Určitě se stane hitem pro celou rodinu!
Složení:
- 2 zralá avokáda, oloupaná a zbavená pecky
- 1 šálek (250 ml) mléka
- 1/2 šálku (125 ml) cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Návod k přípravě:
V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte všechny ingredience a rozmixujte je dohladka. Nalijte do zmrzlinovače a zmrazte podle pokynů výrobce. Ihned podávejte nebo uložte do mrazničky na později. Dobrou chuť!
17. Avokádové smoothie
toto jednoduché a zdravé smoothie se připravuje pouze ze tří ingrediencí: avokáda, mléka a medu. Je ideální pro rychlou a snadnou snídani nebo svačinu!
Složení:
- 1 zralé avokádo, oloupané a zbavené jadřinců
- 1 šálek (250 ml) mléka
- 1 lžíce medu
Pokyny k přípravě:
- V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte všechny ingredience a rozmixujte je dohladka.
- Nalijte do sklenice a ihned si vychutnejte!
Proč jíst avokádo?
Avokádo je potravina s vysokým obsahem živin a obsahuje vitaminy, minerály, antioxidanty a fytochemikálie, které prokazatelně chrání před některými chronickými onemocněními.
Některé ze zdravotních přínosů konzumace avokáda zahrnují:
Snížení hmotnosti
Avokádo má vysoký obsah vlákniny a nízký obsah sacharidů, což je ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout.
Zdraví srdce
V avokádu obsažené mononenasycené tuky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a snižují riziko srdečních onemocnění.
Prevence nemocí
Antioxidanty a fytochemikálie obsažené v avokádu mohou přispívat k ochraně před některými nemocemi.
Zdraví mozku
Zdravé tuky obsažené v avokádu mohou přispět ke zlepšení stavu mozkua snížit riziko zhoršení kognitivních funkcí.
Avokádo je skvělou potravinou pro celkové zdraví a pohodu. Určitě je zařaďte do svého jídelníčku!
Často Kladené Otázky
Co se dá dělat z avokáda?
Z avokáda lze připravit mnoho receptů. Mezi oblíbené pokrmy patří guacamole, avokádové toasty a avokádové saláty. Avokádo lze také použít jako zdravou náhradu majonézy nebo jiných tučných koření. Při výběru avokáda se ujistěte, že je zralé, a to tak, že na něj jemně zatlačíte.
Pokud se objeví, je avokádo připraveno ke konzumaci. Vyhněte se avokádu, které je příliš měkké nebo má hnědé skvrny, protože to znamená, že je přezrálé. Avokádo skladujte na pracovní desce nebo v lednici, dokud ho nebudete chtít použít. Chcete-li urychlit proces zrání, vložte avokádo do papírového sáčku s banánem nebo jablkem.
Jak správně ochutit avokádo?
Při ochucování avokáda platí, že méně je více. Avokádo je už tak bohaté a krémové, takže abyste si vychutnali jeho chuť, nemusíte ho příliš upravovat. K přípravě lahodného pokrmu z avokáda stačí jen vymačkat citronovou nebo limetkovou šťávu, posypat solí a pepřem a zakápnout olivovým olejem nebo balzamikovým octem. Pokud chcete být kreativní, můžete přidat i další bylinky a koření, například kmín, chilli nebo koriandr. Jen si dejte pozor, abyste to nepřehnali – nechcete přece skončit s nechutnou kaší.
Jaké jsou zdravotní výhody konzumace avokáda?
Avokádo je plné živinkteré jsou zdraví prospěšné. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitaminů C, E a K a minerálních látek, jako je draslík. Avokádo má také nízký obsah cukru a kalorií, což z něj činí zdravou potravinu.
S konzumací avokáda je spojeno mnoho zdravotních výhod. Patří mezi ně zlepšení zdraví srdce, snížení hladiny cholesterolu, snížení rizika mrtvice a rakoviny a lepší trávení. Avokádo navíc pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje hubnutí.