Recept na granko bábovku, tradiční český moučník, který je lehce vylepšen pro lepší chuť a strukturu. Tento koláč se připravuje z vajec, cukru, másla, mouky, samozřejmě granka a prášku do pečiva a obvykle se podává s ovocným kompotem nebo šlehačkou.
Kdo by neměl rád lahodný a vlhký koláč? Tento je mimořádný – je vyroben ze zakysané smetany, která mu dodává extra vlhkost. Je také snadný na přípravu a uhnětení těsta zabere jen pět minut. Navíc ho můžete ozdobit, jak se vám zlíbí. Já ho ráda pocukruji a pak přidám čokoládovou polevu a sušené květy. Obyčejný koláč se tak promění v kouzelný dezert.
Pokud máte chuť na něco krapet zdravějšího, doporučujeme banánový chléb.
Jak si připravit doma Granko Bábovku
Recept na bábovku granka je velmi jednoduchý a přímočarý. Potřebujete pouze vejce, cukr, máslo, mouku, granko a prášek do pečiva. Přísady se smíchají v míse a poté se nalijí do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Peče se při mírné teplotě, dokud není zlatohnědá a pevná na dotek. Po vychladnutí se může podávat s ovocným kompotem nebo šlehačkou.
- Doba přípravy: Pouze 5-10 minut
- Pečeme: 30 minut a necháme alespoň 10 minut vychladnout
Ingredience potřebné do receptu
Pro bábovku
- 3 celá vajíčka
- 15g vailkového cukru
- 100ml oleje
- 250ml zakysané smetany
- 150g granka
- 100g cukru, nejlépe krupicového
- 2.5g jedlé sody
- 150g hladké mouky
Pro polevu
- 1 balení milka čokolády (můžete prakticky použít jakoukoliv)
- 1/2 balení smetany ke šlehání
Jak postupovat krok za krokem při pečení granko bábovky
Chcete vědět, jak připravit lahodný a nadýchanou báýbovku? Nejprve vymažte buchtovou formu sádlem a vysypte ji polohrubou moukou. Dejte ji vychladit do lednice. Poté vyšlehejte vejce s cukry do pěny. Přidejte olej a zakysanou smetanu a prošlehejte. Nakonec vmíchejte mouku a Granko smíchané s jedlou sodou. Pečeme při 170 °C asi 30 minut, pak troubu ztlumíme na 150 °C a pečeme zvolna dalších 25-30 minut. Otestujte špejlí – jakmile se těsto na špejli nelepí, je hotové. Po vytažení ho nechte 10 minut odpočinout a otočte ho.
Můžete ji jen pocukrovat, nebo ji můžete polít čokoládovou polevou, kterou připravíte tak, že smetanu zahřejete na sporáku, aby byla horká, sundáte hrnec ze sporáku a do smetany vhodíte čokoládu nalámanou na kostičky. Nechte chvíli stát a metličkou vyšlehejte hladkou polevu.
Dále můžete ozdobit bábovku ovocem, či posypat skořicí. Nebo si můžete nastrouhat ořechy dle chuti a posypat bábovku tím.
Nebo jako jeden z našich čtenářů můžete na ozdobení použít kokos, jen se podívejte, vypadá výborně!
Pokud máte chuť, ale nechce se vám péct, doporučujeme Lotusový dezert.