Velmi šťavnatá Granko bábovka

Granko Bábovka: Rychlý a jednoduchý recept!

Recept na granko bábovku, tradiční český moučník, který je lehce vylepšen pro lepší chuť a strukturu. Tento koláč se připravuje z vajec, cukru, másla, mouky, samozřejmě granka a prášku do pečiva a obvykle se podává s ovocným kompotem nebo šlehačkou.

Kdo by neměl rád lahodný a vlhký koláč? Tento je mimořádný – je vyroben ze zakysané smetany, která mu dodává extra vlhkost. Je také snadný na přípravu a uhnětení těsta zabere jen pět minut. Navíc ho můžete ozdobit, jak se vám zlíbí. Já ho ráda pocukruji a pak přidám čokoládovou polevu a sušené květy. Obyčejný koláč se tak promění v kouzelný dezert.

Pokud máte chuť na něco krapet zdravějšího, doporučujeme banánový chléb.

Jak si připravit doma Granko Bábovku

Recept na bábovku granka je velmi jednoduchý a přímočarý. Potřebujete pouze vejce, cukr, máslo, mouku, granko a prášek do pečiva. Přísady se smíchají v míse a poté se nalijí do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Peče se při mírné teplotě, dokud není zlatohnědá a pevná na dotek. Po vychladnutí se může podávat s ovocným kompotem nebo šlehačkou.

  • Doba přípravy: Pouze 5-10 minut
  • Pečeme: 30 minut a necháme alespoň 10 minut vychladnout

Ingredience potřebné do receptu

Pro bábovku

  • 3 celá vajíčka
  • 15g vailkového cukru
  • 100ml oleje
  • 250ml zakysané smetany
  • 150g granka
  • 100g cukru, nejlépe krupicového
  • 2.5g jedlé sody
  • 150g hladké mouky

Pro polevu

  • 1 balení milka čokolády (můžete prakticky použít jakoukoliv)
  • 1/2 balení smetany ke šlehání

Jak postupovat krok za krokem při pečení granko bábovky

Chcete vědět, jak připravit lahodný a nadýchanou báýbovku? Nejprve vymažte buchtovou formu sádlem a vysypte ji polohrubou moukou. Dejte ji vychladit do lednice. Poté vyšlehejte vejce s cukry do pěny. Přidejte olej a zakysanou smetanu a prošlehejte. Nakonec vmíchejte mouku a Granko smíchané s jedlou sodou. Pečeme při 170 °C asi 30 minut, pak troubu ztlumíme na 150 °C a pečeme zvolna dalších 25-30 minut. Otestujte špejlí – jakmile se těsto na špejli nelepí, je hotové. Po vytažení ho nechte 10 minut odpočinout a otočte ho.

Můžete ji jen pocukrovat, nebo ji můžete polít čokoládovou polevou, kterou připravíte tak, že smetanu zahřejete na sporáku, aby byla horká, sundáte hrnec ze sporáku a do smetany vhodíte čokoládu nalámanou na kostičky. Nechte chvíli stát a metličkou vyšlehejte hladkou polevu.

Dále můžete ozdobit bábovku ovocem, či posypat skořicí. Nebo si můžete nastrouhat ořechy dle chuti a posypat bábovku tím.

Nebo jako jeden z našich čtenářů můžete na ozdobení použít kokos, jen se podívejte, vypadá výborně!

Pokud máte chuť, ale nechce se vám péct, doporučujeme Lotusový dezert.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share via
JAK ZRYCHLIT
METABOLISMUS?
Jak rychle a bez námahy
Spálit Tuk?
To vše se dozvíte v našem ebooku!
E-book ► důležitá pravidla hubnutí tento týden zcela ZDARMA!
E-book ► důležitá pravidla hubnutí tento týden zcela ZDARMA!