Zkusili jste někdy něco tak jedinečného a odlišného, že jste to buď milovali, nebo nenáviděli? Přesně takový pocit má mnoho lidí ze surströmmingu, švédské pochoutky z fermentovaných baltských sleďů. Pokud chcete vyzkoušet něco nového a zajímavého, je to rozhodně pokrm pro vás. Čtěte dál, abyste se o surströmmingu dozvěděli více a rozhodli se, zda je to něco pro vás!
Co je Surströmming?
Surströmming je švédská pochoutka, která se vyrábí z fermentovaných baltských sleďů. Mnozí považují tento pokrm za získanou chuť, ale ti, kteří ho milují, ho považují za vynikající a jedinečný zážitek. Silná vůně ryby může být pro někoho příliš silná, ale chuť je ve skutečnosti docela jemná a mírně kyselá. Surströmming se obvykle podává s vařenými bramborami a švédským žitným chlebem.
Ačkoli to nemusí být jídlo pro každého, surströmming je rozhodně jedinečný a zajímavý pokrm, který stojí za to alespoň jednou vyzkoušet. Pokud budete někdy ve Švédsku, určitě ho vyzkoušejte!
10 Zdravotních přínosů ryby surströmming
1. Je dobrým zdrojem bílkovin.
Na 100 gramů pokrmu, ryba obsahuje asi 20-25 gramů bílkovin. To je dostatečné množství, takže ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin pro lidi, kteří chtějí do svého jídelníčku přidat více bílkovin.
2. Má nízký obsah kalorií.
Ryby jsou také velmi nízkokalorickou potravinou, většina ryb obsahuje méně než 100 kalorií na 100 gramů. Díky tomu jsou ryby skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží zhubnout nebo si udržet zdravou váhu.
3. Má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.
Omega-3 mastné kyseliny jsou pro tělo nezbytné, ale tělo si je přirozeně nevytváří. Musíme je získávat stravou nebo doplňky stravy. Ryby jsou jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin ve stravě, a proto jsou vhodným zdrojem omega-3 mastných kyselin pro lidi, kteří chtějí zlepšit své zdraví.
4. Může pomoci snížit hladinu cholesterolu.
Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které prokazatelně pomáhají snižovat LDL (špatný) cholesterol a zvyšovat HDL (dobrý) cholesterol. To může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
5. Mohou přispět ke snížení rizika vzniku rakoviny.
Některé studie prokázaly, že konzumace ryb může přispět ke snížení rizika vzniku některých typů rakoviny, např. rakoviny tlustého střeva a vaječníků.
6. Může přispět ke snížení zánětů.
Omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách mají protizánětlivé účinky, což znamená, že mohou přispět ke snížení zánětů v celém těle. To je prospěšné pro lidi při zánětlivých onemocněních, jako je artritida.
7. Může pomoci zlepšit zdraví mozku.
Bylo prokázáno, že omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách jsou prospěšné pro zdraví mozku a mohou přispět ke snížení rizika Alzheimerovy choroby a demence.
8. Mohou přispět ke zlepšení duševního zdraví.
Bylo prokázáno, že konzumace ryb zlepšuje duševní zdraví a může přispět ke snížení rizika depresí a úzkostí.
9. Může přispět ke zlepšení zdraví kloubů.
Protizánětlivé účinky omega-3 mastných kyselin mohou být prospěšné i pro zdraví kloubů a mohou pomoci zmírnit příznaky artritidy.
10. Je dobrým zdrojem vitaminů a minerálních látek.
Ryby jsou také dobrým zdrojem vitaminů a minerály, jako je vitamin D, selen a jód. To z něj činí výživnou potravinu, která může přispět ke zlepšení celkového zdravotního stavu.
Ryby jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro naše celkové zdraví. Surströmming má také nízký obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin, což z něj činí ideální potravinu pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet zdravou váhu. Pokud budete někdy ve Švédsku, určitě tento jedinečný a zajímavý pokrm vyzkoušejte!
Surströmming je pravděpodobně nejsmradlavější ryba na světě
Pokud jste ještě nikdy neměli příležitost přivonět k surströmmingu, dovolte mi říct, že jste o hodně přišli. Je to bezpochyby nejsmradlavější ryba na světě, a to z dobrého důvodu. Tato švédská specialita se vyrábí z fermentovaných baltských sleďů a proces fermentace vytváří jedinečné a silné aroma. Pokud se ocitnete v blízkosti otevřené konzervy surströmmingu, pravděpodobně budete mít obličej plný zápachu.
Navzdory svému zápachu je surströmming ve Švédsku považován za delikatesu. Ryba se obvykle podává s brambory a zakysanou smetanou a někteří lidé ji dokonce rádi jedí přímo z konzervy. Je to rozhodně získaná chuť, ale jakmile překonáte zápach, myslím, že zjistíte, že surströmming je docela zajímavá ryba.
Pokud se tedy cítíte dobrodružně a nevadí vám trochu (nebo hodně) zápachu, doporučuji vám vyzkoušet surströmming. Kdo ví, třeba zjistíte, že vám chutná!
Zápach rybu proslavil
Tradiční švédský rybí pokrm je proslulý svým zápachem. Baltský sleď, který je hlavní ingrediencí, se prodává ve slaném nálevu a má pověst jednoho z nejsmradlavějších jídel na světě. I otrlí jedlíci mohou mít s jeho konzumací problémy! Rybí konzervy jsou rozhodně náročným pokrmem, který si však odvážní jedlíci zamilují.
Dokonce se řešil i u soudu
Podle internetových stránek Muzea nejodpornějších potravin nechal německý majitel domu vystěhovat svého nájemníka, když si na schodišti jeho bytového domu otevřel rybí lahůdky. Když se pronajímatel bránil u soudu, otevřel v soudní síni takovou rybí konzervu a přesvědčil soud, že jeho jednání bylo oprávněné.
Muzeum také uvádí, že právě tato pochoutka má na svědomí většinu zvratků, které na místě zanechávají návštěvníci. Prakticky polovina návštěvníků se slabým žaludkem podlehne při prohlídce právě tomuto exponátu.
Popis vůně
Na vůni surströmmingu jen tak nezapomenete. Často se přirovnává k pachu zkaženého masa nebo špinavých plenek a je pěkně štiplavý! Jakmile otevřete plechovku, vůně se roznese po okolí. Pokud se vám potřísní oblečení nebo stůl, bude dost těžké se zápachu zbavit. Proto buďte při manipulaci s tímto pokrmem opatrní! I když použijete příbor, stále hrozí, že vám ruce budou zapáchat. Fuj!
Jak tento švédský pokrm chutná?
Chuť švédských sleďů si mnozí pochvalují a pro ty, kteří se je odvážili ochutnat, představují jedinečný zážitek. Ryby se loví v květnu, těsně před obdobím tření, a nechávají se v silném solném nálevu. Hlava se odřízne a vykuchá a maso se naloží do slabšího nálevu. V červenci se ryba konzervuje a kvasí až 6 měsíců. Díky tomu se konzervy nafouknou a natlakují.