Nejlepší Recept Na Domácí Mátový Sirup [Rychlý & Jednoduchý]

2 Recepty Na Domácí Mátový Sirup [Vařený & Nevařený Recept] 2022

Recept je jednoduchý a vyžaduje pouze několik ingrediencí, které už možná máte v kuchyni. Tento sirup je ideální pro přidání do perlivé vody nebo limonády pro lahodný a osvěžující nápoj v horkém dni. Základními složkami tohoto sirupu je voda, cukr a lístky máty.

Co je to mátový sirup?

Mátový sirup je sladký sirup používaný k přípravě mátového čaje a k ochucení ledového čaje a dalších nápojů. Obvykle se vyrábí z cukru, vody a máty. Mátový ledový čaj se tradičně připravuje s citronovou šťávou nebo limetkovou šťávou, aby se snížila intenzita mátové chuti.

Mátový sirup může být drahý nebo těžko dostupný ve většině obchodů s potravinami. Vyrobit si vlastní může být trochu složité, ale nemusí to být obtížné, pokud použijete správný recept, který zohledňuje potřebné poměry cukru, vody a lístků máty.

Nejlepší recept na domácí mátový sirup

Výroba mátového sirupu doma je snadná a zabere jen pár minut. Zde je návod, jak si tento osvěžující letní drink vyrobit doma.

Potřebmé suroviny:

  • 1/2 šálku vody
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/4 šálku čerstvých lístků máty, pouze listy

6 kroků jak si jednoduše vyrobit domácí mátový sirup:

  1. V malém hrnci přiveďte k varu vodu, cukr a lístky máty.
  2. Snižte teplotu na střední.
  3. Vařte 3 minuty a poté stáhněte z plotny.
  4. Nechte směs v hrnci 1 hodinu vychladnout.
  5. Po 1 hodině nalijte směs do mixéru a rozmixujte do hladka.
  6. Přeneste svůj domácí mátový sirup do vzduchotěsné nádoby mimo dosah světla a chlaďte, dokud nebude připraven k použití.

Nevýhoda tohoto je, že při vaření sirup ztratí některé minerály a vitamíny. Pokud je chete zachovat, máme zde pro vás i recept na nevařený sirup na konci tohoto článku. Tento recept trvát podstatně déle, než teto první vařený!

Proč byste si tento sirup vyrobit

Sirup lze použít mnoha různými způsoby – jako nealkoholický nápoj, jako přísadu do koktejlů nebo jako dochucovadlo.

Pokud nemáte čas jít do obchodu a koupit mátový sirup, můžete si mátový extrakt vyrobit doma. Potřebujete jen čerstvé lístky máty a trochu vody. Proces výroby tohoto extraktu trvá pouhé minuty a vyžaduje pouze dvě ingredience, které pravděpodobně již máte doma.

Mátový extrakt je také skvělý pro zachování chuti vašich oblíbených likérů, protože nezávisí na umělých příchutích nebo sladidlech, které se často přidávají později při výrobě nápojů od začátku.

Zdravotní účinky

  • Mátový sirup může pomoci při trávení a zmírnit nevolnost. Pokud pijete mátový sirup pro zlepšení trávení, doporučujeme vám zařadit do vaší rutiny Supergreens, jelikož obsahují mnohem méně cukru než mátový sirup!
  • Může také pomoci ochladit tělo v horkém dni.
  • Někteří lidé ho používají na pomoc při příznacích nachlazení, jako je překrvení a bolest v krku, podobně jako BIO Acerolu.

Možné vedlejší účinky

Mátový sirup může mít také některé nežádoucí účinky, pokud se nepoužívá správně. Může způsobovat pálení žáhy, plynatost a průjem. Pokud jste těhotná nebo kojíte, poraďte se před použitím mátového sirupu se svým lékařem.Je také důležité mít na paměti, že mátový sirup může ztížit vstřebávání některých léků. Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se před použitím mátového sirupu se svým lékárníkem.

Jaké jsou různé způsoby použití mátových sirupů?

Mátový sirup je druh aromatického extraktu používaného při vaření a pečení. Existují desítky různých druhů mátových sirupů, z nichž některé jsou specifické pro konkrétní kuchyni.

Lidé používají mátové sirupy k přidání chuti a vůně do pokrmů – obvykle jako tekuté aroma. Používá se také v nápojích, jako je ledový čaj, limonáda a koktejly.

Top 5 způsobů, jak používat domácí mátový sirup

Domácí mátový sirup je velmi oblíbenou sladkou polevou na dezerty. Může být také použit různými způsoby pro zvýšení chuti v mnoha dalších pokrmech.

1. Mátový sirup se zmrzlinou: Tyto dvě ingredience se k sobě perfektně hodí a můžete je použít jako náplň do své oblíbené zmrzliny nebo nalít na zmrzlinový sendvič. Spárujte ho s čokoládovou omáčkou a oreos a vytvořte návykový dezert nebo ho nechte být samotný;

2. Mátový sirup na cookies;

3. Mátový sirup na pěně;

4. Mátový sirup jako omáčka;

5. Mátový sirup jako zálivka.

Jak si vyrobit mátový čaj jen z několika ingrediencí

Začněte s přísadami, musíte mít zelený čaj a med. Můžete také použít bílý nebo černý čaj, pokud je k dispozici.

Zelený čaj se vyrábí louhováním lístků v horké vodě a když se voda vaří, uvolňuje kofein ve formě zeleně zbarveného taninu. Kofein je poté extrahován studenou vodou, díky čemuž je nápoj ledový zelený čaj.

Chcete-li připravit ledový zelený čaj, jednoduše nalijte horký uvařený ledový čaj do velkého džbánu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté přidáme med podle chuti.

Jak vyrobit domácí mátový sirup za studena

Výroba vlastního mátového sirupu je snadná a představuje skvělý způsob, jak si vychutnat osvěžující chuť máty po celý rok.

Budete potřebovat :

  • Mátové listy a protože budete sirup stejně filtrovat, můžete použít i nakrájené stonky.
  • 3 citrony – raději bio, protože použijete citron s kůrou
  • 500 g cukru – pokud máte raději sirupy sladší, klidně přidejte více. Cukr můžete nahradit medem
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové, která slouží jako konzervant
  • Kromě ingrediencí budete potřebovat velký hrnec, cedník a plátno na sýr. Hodit se může také utěrka na nádobí nebo starší dětská plena. Nezapomeňte na čisté a předem vyvařené láhve.

Postup přípravy:

Nechte mátu louhovat alespoň několik hodin.

Začněte tím, že převaříte více než dva litry vody a necháte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Přebírejte mátu. Pokud je čerstvá, použijte ji i s listy, ale pokud je již částečně seschlá, důkladně ji projděte, vyhoďte všechny hnědé a dřevnaté části a použijte pouze zelené listy. Mátu lehce omyjte a nechte okapat.

Nasekejte nebo nakrájejtena bylinkové nožičky listy na menší části a dejte je do dvou litrů převařené vody. Přidejte na plátky nakrájené citrony, promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte na chladném místě stát 24-48 hodin.

Po uplynutí doby směs přelijte do čistého hrnce přes plátno. Látkudůkladně vymačkejte, aby z ní šla co největší část sirupu. Pak přidejte cukr. Někdo doporučuje sirup ohřát, aby se cukr lépe rozpustil, ale jde to i zcela zastudena. Jen je třeba mít trpělivost a déle míchat. Nakonec přidejte kyselinu citronovou a šťávu ze třetího citronu, který přecedíte přes látku, aby se do sirupu nedostaly žádné kousky. Mohly by totiž začít plesnivět. Sirup skladujete v chladničce a použijete do 4 měsíců.

Pozn: Pokud chcete, aby byl výsledek ještě lepší, použijte čerstvé listy máty. Máta obsahuje mentol, který dává sirupu typickou svěží a osvěžující chuť. Kyselina citronová má naopak antiseptické vlastnosti a sirup tak déle vydrží

Chcete aby vám sirup vydržel déle?

Pokud si chcete sirup uchovat déle, nezapomeňte ho pasterizovat. Do sklenic s nachystaným sirupem ponořte 2-3 minuty do vařící vody. Sirup bude v chladničce vydržet až rok.

Pokud byste si přáli, abyste si sirup mohli uchovat déle, je možnost ho zmrazit. Sirup rozpusťte ve vodní lázni a nalijte do misek či formiček na vedení. Takto zmražený sirup skladujte v mrazáku a kdykoliv si ho budete chtít osvěžit, jednoduše horozpusťte ve vodní lázni

Mátový sirup je vynikající přísada nejen do nápojů, ale i do sladkostí či jako poleva na dezerty. Skvěle chutná například s borůvkovým koláčem nebo s vanilkovým rohlíčkem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK ZRYCHLIT
METABOLISMUS?
Jak rychle a bez námahy
Spálit Tuk?
To vše se dozvíte v našem ebooku!
JAK ZRYCHLIT METABOLISMUS?
Jak rychle a bez námahy
Spálit Tuk?
To vše se dozvíte v našem ebooku!
E-book ► důležitá pravidla hubnutí tento týden zcela ZDARMA!
E-book ► důležitá pravidla hubnutí tento týden zcela ZDARMA!