Jablečný ocet je druh octa, který se vyrábí z jablečného moštu nebo jablečného moštu a má světle až středně jantarovou barvu. Na rozdíl od jiných druhů octa obsahuje octovou matku, která se skládá ze spojených molekul bílkovin a je obvykle viditelná jako vláknitý zakalený sediment na dně láhve.
Co je to jablečný ocet?
Nejdříve popořadě: co přesně je jablečný ocet? ACV se vyrábí rozdrcením jablek a následným kvašením. Tímto procesem vzniká látka zvaná kyselina octová, která je zodpovědná za většinu zdraví prospěšných účinků ACV.
Kyselost jablečného octa je způsobena kyselinou octovou a jablečnou. Obsahuje také vodu a stopová množství živin, jako je draslík, sodík a fosfor. Komerčně dostupný jablečný ocet obsahuje 5 až 6 % kyseliny octové. Obsahuje také aminokyseliny, enzymy a antioxidanty.
Zdravotní účinky jablečného octa
1.Hubnutí
Jedna polévková lžíce (15 ml) jablečného octa obsahuje asi tři kalorie a prakticky žádné sacharidy. To znamená, že může být velmi užitečným nástrojem pro hubnutí, pokud se používá ve spojení s dalšími zdravými životními návyky, jako je snížení příjmu kalorií a zvýšení fyzické aktivity. Podle jedné studie pomohla konzumace 30 ml jablečného octa denně po dobu 12 týdnů lidem zhubnout a snížit tělesnou hmotnost, aniž by museli provést jakékoli jiné změny ve svém jídelníčku nebo životním stylu.
Jak to funguje? No, bylo prokázáno, že kyselina octová v ACV podporuje metabolismus a snižuje zadržování vody. ACV navíc pomáhá snižovat chuť k jídlu, takže je méně pravděpodobné, že se budete přejídat
Pokud chcete pomocí ACV zhubnout, užívejte ho před jídlem. Stačí smíchat dvě polévkové lžíce ACV s osmi uncemi vody a vypít!
2.Snižuje hladinu cukru v krvi
Jiná studie ukázala, že ti, kteří konzumovali ocet s jídlem s vysokým obsahem sacharidů, měli nižší hladinu cukru v krvi než ti, kteří ocet nekonzumovali. Toto zjištění naznačuje, že ocet může v kombinaci s jídlem s vysokým obsahem sacharidů pomáhat udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Jeden přehled dospěl k závěru, že ocet by mohl hrát roli při léčbě cukrovky tím, že pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi nalačno.
3.Zvyšuje pocit sytosti
Studie na zvířatech navíc ukázaly, že kyselina octová může chránit před obezitou tím, že zvyšuje pocit sytosti po jídle a snižuje počet kalorií zkonzumovaných během dne .
4.Dobrý pro zdraví srdce
ACV může také pomoci snížit hladinu cholesterolu a zlepšit zdraví srdce. Jedna studie ukázala, že lidé, kteří užívali ACV denně po dobu osmi týdnů, měli nižší hladinu LDL („špatného“) cholesterolu a vyšší hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu
5.Zabraňuje zažívacím potížím
Jablečný ocet může také pomoci snížit zažívací potíže. Jedna studie ukázala, že užívání ACV před jídlem snižuje příznaky zažívacích potíží, jako je pálení žáhy a nadýmání.
6.Bojuje proti candidě
Candida je druh kvasinek, které mohou způsobovat infekce v těle . Podle jedné studie může ocet pomáhat v boji proti kandidovým infekcím tím, že zvyšuje kyselost těla, což kandidám ztěžuje růst.
7.Zklidňuje kožní onemocnění
Jablečný ocet je také účinný při léčbě různých kožních onemocnění. Jedna studie ukázala, že ACV je účinný při léčbě bradavic
8.Zvyšuje hladinu energie
ACV může také pomoci zvýšit hladinu energie. Jedna studie ukázala, že užívání ACV před cvičením pomáhá lidem cvičit déle a zlepšuje jejich výkonnost .
Kolik jablečného octu denně?
Množství octa, které byste měli konzumovat, závisí na vašich cílech. Pokud chcete zlepšit svůj celkový zdravotní stav, je dobré začít s užíváním dvou polévkových lžic denně. Pokud máte pocit, že to zvládnete, můžete množství postupně zvýšit až na čtyři polévkové lžíce
Pokud ACV používáte za účelem hubnutí, pak je pro začátek vhodné konzumovat jednu polévkovou lžíci před každým jídlem. Pokud vám to nepomůže zhubnout, pak množství postupně zvyšujte až na tři polévkové lžíce při každém jídle.
Jak dlouho se může užívat jablečný ocet?
ACV můžete užívat po neomezeně dlouhou dobu. Pokud však pocítíte jakékoli nežádoucí účinky, jako jsou zažívací potíže nebo podráždění kůže, přestaňte jej užívat a poraďte se se svým lékařem.
Na co si dát pozor!
Jablečný ocet je oblíbený nápoj a domácí lék, ale je třeba si dát pozor na některé věci. Nedoporučuje se lidem s citlivým žaludkem a čistý jablečný ocet je velmi kyselý a mohl by poškodit zubní sklovinu a tkáně v ústech a krku. Při použití na kůži používejte pouze zředěný – pozor na opaření. Dlouhodobé používání jablečného octa by mohlo způsobit snížení obsahu draslíku a zhoršit hustotu kostí. Pokud máte nižší hladinu draslíku nebo osteoporózu, poraďte se o jablečném octu se svým lékařem. Pozor na možné interakce s léky na cukrovku, léky na srdeční choroby a některými diuretiky.
Jak si ho můžete vyrobit sami doma
Výroba vlastního jablečného octa je zábavný a snadný způsob, jak zužitkovat jablka, a to i ta mladá.
Tady je návod, jak na to:
- 1 kg jablek lehce omyjte, abyste nepřišli o cenné kvasinky, které žijí na slupce, a nahrubo je nastrouhejte i s jádřinci.
- Vložte je do pětilitrové skleněné nádoby, přidejte 0,5 kg cukru a převařenou vodu. Vše promíchejte a nechte kvasit.
- K nastartování kvašení můžete použít vinné kvasnice, ale nikdy ne pekařské kvasnice – zkazily by ocet výrazným chlebovým aroma. Směs můžete míchat několikrát denně.
- Jakmile je cítit alkohol, obvykle asi po 10 dnech, lze tekutinu přecedit. Nyní nastupují bakterie rodu Acetobacter, které alkohol přemění na ocet – to může trvat 1-2 měsíce.
- Jakmile tekutina začne chutnat jako ocet, můžeme ji nalít do lahví a začít používat. Je však lepší nespěchat, protože ocet potřebuje čas na zrání, takže čím déle zraje, tím lepší bude mít chuť.
Závěr
Je zřejmé, že konzumace mírného množství jablečného octa zřejmě přináší určité zdravotní výhody, ale je třeba provést další výzkum jeho účinků. Studie jablečného octa na lidech jsou často malé a nemají robustní design. Studie na zvířatech a ve zkumavkách však naznačují, že tento druh octa může mít různé přínosy pro zdraví, například snížení hmotnosti, nižší hladinu cukru v krvi a zlepšení zdraví srdce.Pokud máte zájem vyzkoušet jablečný ocet kvůli jeho údajným přínosům pro zdraví, můžete začít přidáním malého množství do jídla nebo zředěním ve vodě. Jen se nejprve poraďte se svým lékařem, pokud máte nějaké základní zdravotní potíže nebo užíváte léky – příliš mnoho jablečného octa totiž může působit na některé léky nebo zhoršovat zažívací potíže .