Avokádo je lahodné ovoce, které si můžete vychutnat na mnoho způsobů. Než si je však budete moci vychutnat, musíte se ujistit, že je zralé. Zde je 10 tipů, jak poznat zralé avokádo.
Jak poznat zralé avokádo v obchodním krámu nebo na trhu
Jelikož avokádo nemůžeme rozříznout nebo ochutnat, máme limitované možnosti detekce, zda je zralé či ne.
Podle barvy
Aby avokádo bylo zralé, musí mít tmavě zelenou barvu.Pokud je lehčí, není ještě zralé.
Svkrny na slupce
Na slupce zeleného avokáda mohou být někdy tmavé skvrny. To je obvykle známkou toho, že avokádo je přezrálé a začíná hnít. Tmavé skvrny se mohou na slupce vytvořit kdekoli na avokádu, ale nejčastěji se vyskytují poblíž konce, kde bývala stopka.
Při výběru avokáda se snažte vyhnout těm, která mají na slupce tmavé skvrny. Takové avokádo je již za zenitem a nebude mít tak dobrou chuť jako avokádo bez tmavých skvrn. Pokud najdete avokádo s tmavými skvrnami, nezapomeňte postižená místa před konzumací odříznout .
Našedlá slupka
Špatné podmínky skladování avokáda způsobily, že jeho slupka získala šedavou barvu. To není dobré znamení, protože to znamená, že plody byly vystaveny střídání nízkých a vysokých teplot. Nejenže avokádo kvůli tomu nemá dobrou chuť, ale je také nevhodné ke konzumaci.
Podle pocitu
Zralé avokádo by mělo při lehkém zmáčknutí trochu povolit, ale nemělo by být příliš měkké.
Podle stopky
Podívejte se na stopku. Pokud je zelená, je avokádo pravděpodobně zralé. Pokud je hnědá, začíná se kazit.
Další způsob, jak zjistit, zda je avokádo zralé, je mírně s ním zatočit. Pokud se snadno podvolí, je pravděpodobně zralé a připravené ke konzumaci.
Dle zápachu
Přičichněte ke konci stopky avokáda. Pokud je cítit sladce, je pravděpodobně zralé a připravené ke konzumaci.
Dokonalé avokádo?
Pokud najdete avokádo, které je tmavě zelené, po zmáčknutí se trochu podvolí a má zelenou stopku, pak vám gratulujeme! Našli jste dokonalé avokádo. Nyní si ho vychutnejte, jak je libo. Vyzkoušeli jste již avokádovou pomazánku?
Jak poznat zralé avokádo, pokud ho již máte v domácnosti
Pokud máte doma avokádo a nejste si jisti, zda je zralé, můžete ho otestovat několika způsoby.
Pokud se chcete před konzumací avokáda ujistit, že je zralé, máte štěstí! Existuje několik jednoduchých způsobů, jak to zkontrolovat.
Barva dužiny
Barva dužiny vám může hodně napovědět o zralosti plodu. Pokud je bílá nebo žlutobílá, není ještě zralé. Pokud je žlutozelená nebo sytě žlutá, je zralá. Pokud je dužina zelená, je plod nezralý. Nahnědlá nebo přímo hnědá dužina znamená, že avokádo je přezrálé a zkažené.
Dle konzistence
Pokud je zralé, mělo by mít také máslovou konzistenci. Zralost můžete otestovat také podle chuti – pokud je plod hořký, není ještě zralý. Dobře vyzrálé avokádo chutná jako ořechy.
Proč je důležité vědět, zda je avokádo zralé?
Je důležité vědět, zda je avokádo zralé, protože ideální chuť tohoto plodu se projeví pouze tehdy, je-li opravdu zralý. Avokádo by mělo být měkké, ale ne příliš měkké na to, abyste si ho mohli rozmačkat mezi prsty. Konzistence dužiny by měla být podobná másle nebo šunky.
Pokud je plod tvrdý nebo příliš měkký, nebo naopak chybí typická šunky či másla vůně a chuť, není opravdu zralý. Dobrá zpráva je, že takové avokádo se dá vychytat. Pokud vás to odradilo od nákupu, doporučujeme vám olej z avokáda, který má velmi podobné zdravotní přínosy.
Nezralé avokádo je velice nebezpečné
Možná však nevíte, že nezralé avokádo může být jedovaté.Hlavní toxin v nezralém avokádu se nazývá persin. Persin je fungicidní toxin, který může u zvířat způsobit vážné zdravotní problémy, včetně smrti. Zatímco samotné plody avokáda jsou pro lidskou spotřebu bezpečné, listy, stonky a pecky obsahují vysoké množství persinu a neměly by se jíst.
U zvířat může konzumace velkého množství persinu vést k dýchacím potížím, poškození jater a smrti. Nebyly zaznamenány žádné případy onemocnění lidí po konzumaci nezralého avokáda, ale i tak je lepší být opatrný a konzumovat pouze zralé avokádo. Pokud se rozhodnete jíst nezralé avokádo, nezapomeňte odstranit všechny listy, stopku a kůry před konzumací.
Pokud je plod tvrdý
Pokud je avokádo tvrdé, neznamená to nutně, že je nezralé – prostě potřebujenějaký čas dozrát. Existují dva způsoby, jak urychlit dozrávání avokáda – umístit ho do papírového pytlíku s ovocem nebo ho položit na teplé místo, mimo dosah přímého slunce.
Pokud se rozhodnete avokádo urychlit v papírovém pytlíku, ovoce musí být ve stejné fázi dozrávání. Umístěte avokáda do pytlíku, který necháte otevřený, a další den ho zkontrolujte. Avokádo by mělo být o něco měkčí než předtím. Pokud je plod stále tvrdý, dejte ho znovu do pytlíku a nechte další den na teplém místě.
Pokud se rozhodnete urychlit dozrávání avokáda položením na teplé místo, je důležité, abyste ho nechali mimo dosah přímého slunce, protože by se tak rychleji kazil. Avokádo položte na talíř a dejte na teplé místo – ideálně by mělo být kolem 25 stupňů Celsia. Nechte ho tam jeden až dva dny, dokud nebude zralé.
Pokud je moc měkké
Pokud je avokádo příliš měkké, neznamená to, že už není zralé – jen že bylo pravděpodobně skladováno ve vysoké teplotě. Pokud takové ovoce položíte na talíř a dáte na chladné místo (ale určitě ne do lednice), stopka by se měla začít zbarvovat do zelena. Jakmile je stopka znovu zelená, avokádo je opět připravené k jídlu a je vhodné na přípravu guacamole.