Mandarinky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě a jsou také velmi všestranným ovocem. Mohou se jíst celé, nakrájené nebo dokonce jako šťáva. Šťávu z mandarinek často používají sportovci, aby jim pomohla doplnit energii. Pokud hledáte rychlou svačinu nebo přísadu do salátu, měli byste přesně vědět, co jsou mandarinky a jak je můžete použít
Co je mandarinka?
Citrusové plody jsou přirozeně bohaté na vitamín C a antioxidanty. Obsahují také mnoho dalších živin, jako je draslík, folát, hořčík a železo. Často se také používají při vaření jako ochucovadlo s mnoha výhodami.
Mandarinka je druh citrusového ovoce, které je typicky oranžové až žluté barvy. Mandarinky pocházejí z Číny a Íránu. Mandarinky jsou široce pěstovány po celém světě a jsou součástí rodiny citrusů.
Proč je nyní pomerančová mandarinka populární?
Existuje mnoho důvodů, proč se pomerančová mandarinka stává oblíbeným ovocem. Jedním z nejdůležitějších faktorů je, že je dobrým zdrojem vitamínu C a antioxidantů, u kterých bylo prokázáno, že snižuje riziko některých onemocnění, jako je rakovina a kardiovaskulární onemocnění.
Vysvětlení: Pomerančová mandarinka je zdravá pro vaši celkovou pohodu!
Jak zjistit rozdíly mezi pomerančem a mandarinkou
Rozdíl mezi mandarinkou a pomerančem je v tom, že mandarinka je citrusové ovoce.
Jeden z nejběžnějších způsobů, jak zjistit, jakou barvu je, lze provést pohledem na tvar ovoce. Když se podíváte pozorně, všimnete si, že má hrbolatý povrch. Na druhou stranu pomeranče mají hladký povrch.
Některé zdravotní výhody spojené s mandarinkami
Mandarinky mají mnoho zdravotních výhod, jako je prevence rakoviny, cukrovky a srdečních chorob.
Mandarinky jsou bohaté na vitamín C a obsahují antioxidanty, které zabraňují poškození volnými radikály. Mají také fytonutrienty, které mohou pomoci snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina nebo cukrovka.
Některé citrusové plody, jako je mandarinka, mají vysoký obsah vitamínu C, který pomáhá předcházet rakovině kůže, kardiovaskulárním onemocněním a respiračním problémům.
Mandarinky jsou malé a sladké pomeranče, které jsou příbuzné mandarinkám. Obvykle se jedí ráno nebo jako svačina. Mandarinky obsahují hodně vitamínu C, draslíku a vlákniny.
Mandarinka je blízce příbuzná pomeranči, ale ne nutně proto, že sdílí stejného rodiče, Citrus sinensis. Mandarinka je vlastně kříženec mezi sladkým pomerančem a citronem – díky tomu je sladší než pomeranč, ale méně pikantní než citron.
Mandarinky jsou dobré pro vaše zdraví, protože obsahují vysoké hladiny vitamínu C a také vlákninu, která vám pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a regulovat cholesterol.
Kolik kalorií je v mandarince?
Mandarinky mají hodně vitamínu C, což je dobré pro vaše zdraví. Toto ovoce obsahuje antioxidanty, které pomáhají udržovat váš imunitní systém silný a pomáhají v boji proti rakovině.
Mandarinky mají také hodně vitamínu A (mimo jiné), což je dobrá věc, pokud nepřibíráte. Ovoce je spojováno s dlouhým životem, protože je známo, že má vysoký obsah antioxidantů, které mohou zabránit rakovině a srdečním chorobám.
Průměrný pomeranč má asi 120 kalorií, zatímco mandarinky se mohou pohybovat od 60 do 200 kalorií v závislosti na velikosti a typu mandarinky, kterou jíte.
Kalorie v mandarinkách: Na 100 g mandarinkové dužiny je přibližně 37 kalorií a na 100 g semen je asi 29 kalorií.
Co je pro vaše tělo lepší – pomeranče nebo mandarinky?
Mandarinky jsou známé jako nejodolnější ovoce. Mají intenzivnější oranžovou barvu a jejich kůra je silnější než u pomerančů. Mandarinka se také snadněji loupe.
Pokud jde o to, jaké ovoce je pro vaše tělo lepší, debaty se vedou už léta. Odpověď: záleží na vašich preferencích. Někdo by mohl říci, že mandarinky jsou zdravější, protože mají více antioxidantů a lepší obsah vitamínu C než pomeranče. Jiní lidé by řekli, že pomeranče mají více vlákniny a vody než mandarinky, takže podle toho, kterému z těchto dvou druhů ovoce dáváte přednost, získáte z každého jiné výhody.
Jak získat svou denní dávku vitamínu C pomocí „mandarinkové kávy“
Mandarinková káva je způsob, jak získat svou denní dávku vitamínu C. Vyrábí se smícháním čerstvé mandarinkové šťávy s kávou a má určité zdravotní přínosy.
Mandarinková káva se vyrábí smícháním čerstvě vymačkané mandarinkové šťávy do ranního šálku joe. Důvod, proč je pro nás vitamín C tak dobrý, je ten, že pomáhá tělu produkovat kolagen, který může pomoci udržet pokožku a vlasy zdravé a silné a zároveň pomáhá bojovat proti nemocem, jako je nachlazení a chřipka.
Nápoj je osvěžující alternativou k citrusovým nápojům, jako je citronová nebo pomerančová šťáva, nebo dokonce přímo k pomerančové šťávě samotné. Přimíchání prášku z kurkumy může přidat nějaké další antioxidanty.
Důvody, proč byste měli kupovat organické mandarinky
Mandarinky jsou bohatým zdrojem vitamínu C a vlákniny, ale jsou také velmi bohaté na pesticidy. Pokud se chcete vyhnout nákupu bio mandarinek, měli byste znát důvody, proč stojí za to.
Tento článek bude hovořit o 5 důvodech, proč byste si měli koupit organické mandarinky před konvenčními.
Pesticidy jsou extrémně škodlivé pro vaše zdraví a životní prostředí. Způsobuje více škody než užitku, protože konvenční zemědělství zvyšuje emise skleníkových plynů a znečištění vody, které negativně ovlivňují veřejné zdraví.
Čím více pesticidů se používá na konvenční pomeranče, tím více karcinogenních sloučenin je v jejich slupce. Bylo prokázáno, že chemické látky přítomné v konvenčním pomeranči způsobují rychlejší růst rakovinných buněk a jejich snazší šíření po celém těle.
Organické mandarinky jsou skvělým dárkem, až budete příště potřebovat někoho obdarovat.
Mandarinky jsou zdravé a chutné ovoce, které je skvělou volbou jako dárek. Mají také úžasnou chuť. Mohou se jíst jako svačina, do salátů nebo dokonce použít jako ozdobu na dorty a pečivo. Když si koupíte organické mandarinky, máte jistotu, že produkt nebyl vystaven pesticidům nebo herbicidům, aby byl atraktivnější.