Těhotenství je období, kdy se tělo nachází v obrovské změně. Je důležité, že těhotné ženy si uvědomují, jak důležité jsou zdravé stravovací návyky. Ať už jste jednou z těhotných žen hledajících informace nebo plánujete těhotenství, může být těžké vědět, co byste měli jíst. Rajčata jsou však jedno z ovoce a zeleniny, které byste měli během těhotenství jíst pravidelně.
Dnes se podíváme na 7 důvodů proč by jste je měla zařadit do vašeho jídelníčku během těhotenství:
1) Vitamín C
Rajčata jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Tento vitamín hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu, který je nezbytný pro růst a opravu tkání. Kromě toho pomáhá také vstřebávat železo z potravy, což je důležité zejména v období těhotenství, kdy je třeba vytvářet více krve pro Vaše rostoucí dítě.
2) Fosfor
Další důvod, proč jíst rajčata v těhotenství, je díky obsahu fosforu. Fosfor je důležitým minerálem, který pomáhá při tvorbě kostí a zubů Vašeho dítěte. Tento minerál je také klíčový pro regulaci hormonů a metabolismus.
3) Lutein
Rajčata jsou také skvělým zdrojem luteinu, karotenoidu, který se podílí na ochraně očí proti volným radikálům. Tento antioxidant pomáhá předcházet výskytu katarakty a makulární degenerace, což jsou onemocnění očí, které postihují stárnoucí oči. Během těhotenství je toto obzvláště důležité, jelikož ženy mohou být náchylnější k těmto onemocněním.
4) Kyselina listová
Posledním důvodem, proč byste měli jíst rajčata během těhotenství, je vysoký obsah kyseliny listové. Tento B-vitamin je nezbytný pro zdravý vývoj plodu a jeho nedostatek může vést k řadě poruch vývoje. Kyselina listová pomáhá tělu při tvorbě nových buněk a také je důležitá pro vytváření DNA.
Mohlo by vás zajímat: Co Se Nesmí v Těhotenství Dělat!
5) Vitamín A
Rajčata mají také vysoký obsah vitaminu A, který podporuje zrak a vývoj kostí, zubů a kůže. Vitamin A je důležitý zejména v těhotenství, protože pomáhá správnému vývoji orgánů dítěte. Je také antioxidantem, který pomáhá snižovat záněty a bojovat proti některým nemocem.
6) Antioxidanty
Rajčata jsou bohatá na antioxidanty, které jsou důležité pro maminku i dítě. Tyto účinné látky pomáhají chránit buňky před poškozením, regulovat hormony a snižovat záněty v těle. Posilují také imunitu, což může být prospěšné zejména v těhotenství, protože ženy mají v důsledku hormonálních změn sníženou imunitu.
7) Draslík
Rajčata jsou také plná draslíku, který je nezbytný pro rovnováhu tekutin v těle. Tento minerál pomáhá regulovat elektrickou aktivitu srdce a orgánů a udržovat svalovou sílu. Během těhotenství je draslík obzvláště důležitý, protože pomáhá snižovat křeče a zvyšuje průtok krve k dítěti.
Doporučujeme: Pistácie v těhotenství a při kojení: Jsou zdravé, či ne?
Často Kladené Otázky
Závěrečné myšlenky
Jíst rajčata během těhotenství je pro Vaše tělo a Vaše dítě velmi prospěšné. Rajčata jsou plná vitamínu C a kyseliny listové, minerálů, jako je fosfor, a lutein, antioxidant, který pomáhá chránit oči. Rajčata zvyšují hladinu energie a mohou také pomoci snížit riziko řady vážných onemocnění. Před samotným pozřením však rajčata důkladně omyjte a pečlivě je připravte, aby jste jakékoli nebezpečí, již číhající v potravině, eliminovali. Doporučujeme rajčata jíst v rámci zdravé a vyvážené stravy jako doplňkový zdroj výživy.